Huawei pokazal prepogljiv telefon Mate X

Jurij Kristan

25. feb 2019 ob 20:09:12

Huawei je na sejmu Mobile World Congress v Barceloni pokazal telefon Mate X, svojega prepogljivega tekmeca Samsungovemu Foldu. Tudi po ceni, ki bo v Evropi znašala 2300 evrov.

Prepogljivi telefoni so področje nove tekme med mobilnimi velikani. Po tem, ko je Samsung pred dnevi najavil Galaxy Folda, je Huawei na sejmu MWC razkril lastnega prepogljivčka, Mate X. Podjetji sta ubrali različna pristopa v zasnovi. Za razliko od Folda ima Mate X samo en zaslon, ki objema vso zunanjo stran telefona in je v razprti obliki velik osem palcev, z ločljivostjo 2480×2200 pik. Ob pregibanju se prelomi na približno enako veliki polovici - toda ne povsem, ker ima zadnja stran naprave odebeljen skrajni rob, kamor so spakirane tri kamerice, antene ter lahko služi tudi kot držalo. Tam sta tudi gumb za vklop in bralnik prstnih odtisov, ni pa vtičnice za slušalke.

Kamerice so 40-megapikselna osrednja, 16-megapikselna širokokotna ter 8 MP s telefoto lečo. V notranjosti se najde SoC Kirin 980 (enak kot v Mate 20) v navezi z osmimi gigabajti pomnilnika RAM in 512 GB veliko shrambo. Najnovejši modem Balong 5000 bo podpiral povezovanje po standardu 5G, pri čemer Huawei LTE inačice, za razliko od Samsunga, ne bo ponujal. Mate X ima po eno baterijo v vsaki od stranic, kar skupno nanese 4500 mAh. Kljub temu je z enajstimi milimetri v zaprtem stanju tanjši od Folda, ki je debel 17 mm. Bo pa od njega hkrati dražji, kajti ko naj bi se okrog junija pojavil v trgovinah, bodo zanj zahtevali 2300 evrov. (Fold bo stal okrog 2000 evrov v verziji LTE.)

Različna pristopa pri položaju zaslonov imata vsak svoje dobre in slabe plati. Samsung je moral na Fold namontirati dodaten zaslon, da ga je mogoče uporabljati tudi v zaprtem stanju, prav tako je moral podvojiti število kameric. Po drugi plati je ekran na Huaweijevi napravi veliko bolj izpostavljen, kar zna biti važno, saj prepogljivi telefoni nimajo trdnega steklenega pokrova. Na sejemskih primerkih je opazno tudi izbočenje površine v raztegnjeni verziji, a Kitajci pravijo, da bodo do poletja to odpravili.