Švedu zaradi deljenja enega filma pol milijona evrov kazni

Matej Huš

18. dec 2013 ob 18:37:49

Sodišče v Västeråsu na Švedskem je 28-letnega Šveda (imena, kot je na Švedskem v navadi, niso razkrili) obsodilo zaradi deljenja filmov na internetu prek protokola torrent. Za razpečevanje enega samega naslova mora plačati 4,3 milijona švedskih kron oziroma slabega pol milijona evrov. Tolikšnih zneskov smo navajeni iz ZDA, a je tudi švedsko sodišče pokazalo, da piratstvo ni šala. Zgodba seveda ni tako enoznačna.

V tem primeru ne bi mogli reči, da so se Svensk Filmindustri, Nordisk Film in Walt Disney lotili nič hudega slutečega uporabnika torrenta, ki si je na disk prenesel en film. Obsojeni je namreč med leti 2008 in 2011 deloval kot moderator in nalagalec torrentov na priljubljeno spletno stran s torrenti Swebits, ki je prenehala obratovati novembra 2011. Filme in druge vsebine je pridobil na ilegalni sceni (warez), potem pa je sestavil torrente in jih naložil na omenjeno stran. Pregon je tako bistveno bolj smiseln, saj so se dejansko lotili vira.

Precej zanimiva pa je razsodba. Čeprav so mu dokazali deljenje 518 naslovov filmov in televizijskih nadaljevank, je celotna kazen 4,3 milijona švedskih kron posledica deljenja enega filma. Gre za film Beck - živ pokopan, saj ga je civilno tožil Nordisk Film, distributer omenjenega filma. Ta je želel odškodnino v višini 5,5 milijona švedskih kron, a jo je sodišče razpolovilo. Toliko bi namreč Nordisk Film zaračunal za licenco za neomejeno deljenje filma. Dodatnih 1,55 milijona švedskih kron (skupno pridemo na omenjenih 4,3 milijona) je sodišče naložilo odškodnine zaradi oportunitetne izgube dobička, izkrivljanja trga in krnitve ugleda. Obsojeni je namreč na internet naložil film v zelo slabi kakovosti (kot so vsi filmi takoj po prihodu v kinematografe pred izidom DVD-jev), kar mu je sodišče zaračunalo v višini 300.000 švedskih kron zaradi krnitve ugleda filma, ki je nastala s slabo izkušnjo, ki so jo imeli gledalci te verzije. V kazenskem delu procesa je bil Šved zaradi deljenja vseh 518 naslovov obsojen na pogojno kazen in 160 ur družbeno koristnega dela. Vse podrobnosti so v sodbi, ki pa je žal v švedščini.

V ZDA, kjer so astronomske odškodnine precej bolj običajne, je zgornja meja 150.000 dolarjev na posamezen naslov. Vidimo, da je v tem primeru sodišče na Švedskem ta znesek preseglo kar za štirikrat. Hkrati omenimo, da so bili vsi štirje ustanovitelji ultrapopularne strani The Pirate Bay obsojeni na leto dni zapora (kazen so pozneje znižali) in 30 milijonov švedskih kron.