Švedska centralna banka preizkuša digitalno valuto

Matej Huš

20. feb 2020 ob 21:12:00

Švedska centralna banka Riksbank je sporočila, da začenjajo preizkušanje digitalne državne valute e-krona. Od te najave do uporabe je še dolga in negotova pot, a če se bo to zgodilo, bo digitalna valuta uporabna za vse vsakodnevno bančne aktivnosti s prebivalstvom, denimo plačila, pologe in dvige ter mobilna plačila s pametnimi telefoni. V projektu bodo preizkusili in pokazali, kako bi javnost lahko uporabljala e-krono.

Digitalne valute, ki jih izdajo centralne banke (CBDC) so običajni denar, ki pa obstaja v digitalni obliki. V tem se razlikujejo od kriptovalut, ki niso pod oblastjo nobene države in nad emisijo ni nadzora. Centralne banke so zaradi vzpona kriptovalut, prihajajočih alternativnih digitalnih valut (Facebook Libra) in upadom zanimanja za gotovino začele iskati nove rešitve, kjer so visoko na seznamu digitalne valute. Švedska je idealen laboratorij. Poizkus bo tekel leto dni. Uporabljal bo tehnologijo veriženja blokov (Distributed Ledger Technology), ki jo bo zagotavljalo podjetje Accenture.

Švedska je država, ki se v Evropi najhitreje poslavlja od gotovine. Švedi danes s plastičnim denarjem opravijo veliko večino transakcij. V letu 2018 je le še 13 odstotkov Švedov redno uporabljalo gotovino, večina pa se jih sploh ni spomnila, kdaj so nazadnje plačali s kakšnim bankovcem. Poleg kreditnih kartic so na Švedskem izjemno popularni sistemi za hitro prenakazovanje denarja, med katerimi vodi Swish. V sistemu, ki je vezan na telefonsko številko, sodelujejo vse švedske banke in omogočajo hiter prenos denarja. Tudi javna stranišča se pogosto plača s Swishem, nakar dobimo na telefon sms s kodo za odklep vrat. Na Švedskem količina gotovine v obtoku zadnja leta sicer vztraja, je pa v letih 2010 do 2017 upadla s 100 na 60 milijard kron. To pomeni, da na prebivalca odpade 6000 kron ali manj kot 600 evrov. Na Švedskem je v fizični obliki za manj kot odstotek BDP-ja denarja, medtem ko je v evroobmočju ta delež 11-odstoten, v ZDA pa 8-odstoten.