V Nemčiji patent za FAT neveljaven, veljaven in spet neveljaven

Matej Huš

8. dec 2013 ob 22:37:16

Čeprav je FAT okoren, zastarel in obstaja že ničkoliko novejših in boljših alternativ, ga zlasti na prenosnih medijih še vedno uporabljamo, ker gre za enega najbolj razširjenih datotečnih sistemov. Če medij formatiramo v FAT-u, ga bomo zagotovo lahko brali praktično povsod. Žal je FAT obremenjen s patenti, ki jih ima v lasti Microsoft. V Evropi FAT opisuje patent EP0618540 (v ZDA mu ustreza patent št. 5.758.352, v Nemčiji pa prijava DE 69429378), ki ga je Microsoft dobil leta 2001. Od tedaj je bila njegova pot zelo razgibana.

Problematična je izvedba FAT-a, kjer so dolga imena datotek (več kot 8.3) shranjena poleg kratkih imen. Če namreč zapisujemo eno ali drugo, teh težav ni, čeprav taka rešitev ni povsem po standardih. Leta 2007 je nemško patentno sodišče (BPatG) razsodilo, da omenjeni patent ni veljaven, ker da je že pred podelitvijo patenta obstajala podobna iznajdba (prior art). Gre za Rock Ridge Interchange Protocol, ki je bil izumljen že leta 1991 in je omogočal zapis dolgega in kratkega imena datotek na CD-ju kot nadgradnja formata ISO 9660. Pri lociranju datotek je uporabljal prav postopek, ki ga opisuje tudi Microsoftov patent za FAT.

Leta 2010 je nemško zvezno sodišče (BGH) odločitev BPatG razveljavilo in Microsoftu priznalo patent. Po tolmačenju zveznega sodišča je med Rock Ridgeom in VFAT-om pomembna razlika, saj v VFAT-u dolga in kratka imena zapisujejo na dvoje različnih mest, Rock Ridge pa jih piše v eno mesto.

Sedaj je žogica spet na strani patentnega sodišča (BPatG), ki je prejšnji teden spet razveljavilo isti patent. Sodišče je namreč ugotovilo, da značilnosti, ki patent ločijo od predhodnih iznajdb, iz tehničnih razlogov ne omogočajo razvrstitve kot patent po evropski zakonodaji. Microsoft se lahko spet pritoži na BGH, ki bo še enkrat odločal o tem istem patentu. To bodo tudi storili, saj njihovi odvetniki trdijo, da je sodba BPatG neskladna z odločitvijo BGH pred tremi leti. Preuranjeno je torej soditi, da je zgodba s FAT-om končana. Sodišče bo sodbo pisno vročilo Microsoftu in Googlu, ki je bil z Motorolo tožnik v zadnjem primeru, v naslednjih treh do štirih mesecih. Pritožbeni postopek bo verjetno tekel v letih 2015-2016. Patent poteče 31. 3. 2014.

Microsoft domačih uporabnikov zaradi omenjenega patenta ni in ne misli tožiti. So pa leta 2009 tožili TomTom, a se je spor končal z izvensodno poravnavo, po kateri je TomTom prenehal uporabljati dolga imena v VFAT-u, Microsoftu pa je dobil pravico do uporabe nekaterih TomTomovih patentov.