Linux obšel Microsoftov patent za FAT

Matej Huš

3. jul 2009 ob 10:39:02

Microsoftu je bil leta 2006 dokončno priznan patent za datotečni sistem FAT, na podlagi katerega lahko Microsoft od proizvajalcev vseh naprav, ki uporabljajo ta datotečni sistem, zahteva plačilo licenčin. To je bila kar precejšnja težava za Linux, ki ima sicer dovolj svojih (boljših) datotečnih sistemov, a FAT-a zaradi brezplačnosti sistema, ki je v diametralnem nasprotju z licenčninami, niso mogli implementirati. Do zdaj.

Novi popravek Linuxovega jedra, ki je bil objavljen prejšnji teden, naj bi omogočil uporabo FAT-a brez potrebe po plačevanju pristojbin. Prvi odmevnejši primer se je zgodil letos pozimi, ko je Microsoft tožil TomTom, ker naj bi njegovi na Linuxu osnovani izdelki med drugim kršili dva s FAT-om povezana patenta. Microsoft je sicer namignil, da domačih uporabnikov Linuxa ne bo tožil zaradi uporabe FAT-a, situacija pri komercialnih uporabnikih pa je zagonetnejša. Linux je namreč nameščen na celem kupu prenosnih in embedded naprav, ki morajo biti sposobne brati tudi v sistemu FAT formatirane medije, dokler se ne uveljavi enotni odprtokodni standard

Domiselna rešitev, ki jo je spisal Andrew Tridgell, upošteva dejstvo, da Microsoftu dodeljeni patenti opisujejo skupni imenski prostor za dolga in kratka (8.3) imena. Linux bo tako zapisoval le dolga ali kratka imena, odvisno od dolžine, ne pa obeh hkrati, s čimer ne bo kršil nobenega patenta. Pravniki so ga že pregledali in potrdili, da je to res tako.

To je sicer že drugi poizkus tega avtorja, da bi obšel licenčne pogoje Microsofta. V prvem je povsem onemogočil uporabo dolgih imen, kar je bil malo prehud rez, da bi popravek našel pot v uradne distribucije Linuxa. Videli bomo, kako bo z drugo, zmernejšo različico. V Linux Fundation sicer poudarjajo, da je po njihovem mnenju patent še vedno neveljaven, a naj komercialni uporabniki raje ne tvegajo in uporabijo omenjeni popravek.