Italija spet preiskuje Apple zaradi davkov

Matej Huš

15. nov 2013 ob 08:14:03

Že nekaj časa se ni nobena država javno pridušala nad multinacionalkami in njihovem izmikanju plačila davka. Apple, Google, Microsoft in ostala druščina so pravi mojstri v zniževanju te obveznosti, pri čemer jim v EU izdatno pomagata Irska in Nizozemska, medtem ko je v ZDA pač treba plačati nekaj lobistov. Državo zato redno preiskujejo multinacionalke in poizkušajo v davčni reviziji odkriti kakšno nepravilnost; naslednja je na vrsti Italija.

Italijanom in ostalim državam gre pošteno v nos genialna rešitev, ki jo omogoča irsko pravo. Podjetje je mogoče registrirati na Irskem, a zaradi poslovodstva v drugi državi ni irski davčni zavezanec. Z dodatno irsko podružnico, ki prodaja izdelke po celi EU, in nizozemsko podružnico za premikanje dobičkov po svetu, večino dobička prekanalizirajo v davčne oaze, manjši del pa ostane na Irskem, kjer je obdavčitev zelo nizka. Za ostale države ostanejo le drobtine, kar v EU najbolj jezi Britance, Francoze in Italijane.

Italija zato obtožuje Apple, da bi bil moral plačati milijardo evrov davka. Gre za obdobje med leti 2010-2011, ko naj bi Apple nezakonito zmanjšal svojo davčno osnovo, ko je Apple Italija večino dobička preusmeril v irsko podjetje Apple Sales International (ASI). Apple trdi, da poslujejo v skladu z zakonodajo, kar dokazuje uspešno prestana davčna revizija v letih 2007, 2008 in 2009. Toda Italija bo sedaj preverjala še poslovanje v nadaljnjih letih.

Trenutna finančna kriza je odličen humus za ureditev davčne zakonodaje. Države čedalje bolj ugotavljajo, da jim davčni prilivi polzijo med prsti, zato skupaj iščejo rešitve za spremembo zakonodaje in zakrpanje vseh lukenj. To je sicer sila težko doseči, saj davčne oaze nimajo interesa za sodelovanje, če jim večji igralci res močno ne zvijejo rok.