Apple bo Italiji po dogovoru plačal 318 milijonov evrov zaostalih davkov

Matej Huš

31. dec 2015 ob 10:55:14

Applova italijanska podružnica bo morala v Italiji plačati 318 milijonov evrov davka, so se sporazumeli s tožilstvom, ki bo v zameno odstopilo od sodnega pregona. Italija je že od leta 2013 preiskovala Applovo izmikanje plačila davkov. Davčna uprava je ocenila, da so v letih 2008-2013 plačali 880 milijonov evrov davkov premalo; plačali so vsega 30 milijonov evrov. Spomnimo, da ima Italija 27,5-odstotno stopnjo obdavčitve dobičkov podjetij, Irska pa 12,5-odstotno, zato je Applova glavna evropska podružnica za prodajo registrirana tam (mimogrede, v Sloveniji je ta davek 17-odstoten, v ZDA pa 35-odstoten). Italija je Applu očitala, da so dobičke neupravičeno s transfernimi cenami premikali na Irsko.

Nadaljnjemu pregonu so se izognili s podpisom dogovora, ki poleg plačila omenjene vsote ureja davčno obravnavo v prihodnjih letih. Italijanska davčna uprava je to potrdila, niso pa razkrili podrobnosti. Apple dogovora ne komentira. Omenimo, da se s tem končuje preiskava družbe Apple, še vedno pa teče kazenski pregon treh menedžerjev iz Apple Italia, a bodo zaradi omenjenega dogovora verjetno obravnavani mileje.

Italijanski dogovor z Applom prihaja v napetih časih, saj je Evropska komisija preiskovala Irsko zaradi suma davčnega popuščanja Applu in drugim multinacionalkam in ugotovila kršitve. Podobno kot druge multinacionalke ima Apple v davčnih oazah parkirane milijarde denarja, in sicer so z 181 milijardami dolarjev absolutni prvak. Evropska komisija bo v začetku prihodnjega leta odločila, kakšne ukrepe bo sprejela zaradi davčnega popuščanja Applu in drugim na Irskem.

Apple vztraja, da plačujejo davke v skladu z zakonodajo.