Foxconn spet o širitvi v ZDA

Matej Huš

12. nov 2013 ob 11:48:54

Največji svetovni proizvajalec elektronike, tajvanski Foxconn, ki glavnino izmed milijonske armade zaposluje na Kitajskem, vnovič glasno premišlja o selitvi v ZDA. Že pred letom dni so o tem govorili, a se potem iz vsega skupaj razen študijskih obiskov ni izcimilo nič. Sedaj naj bi v ZDA začeli proizvajati panele za LCD-televizorje.

Foxconnov izvršni direktor Terry Gou je ta konec tedna v Tajpeju na pogovoru z guvernerko Arizone Janice K. Brewer, da so zainteresirani za postavitev tovarne v zvezni državi Arizoni v ZDA. Pogovori s tamkajšnjo vlado trajajo že vsaj dve leti, Foxconn pa si seveda za širitev obeta tudi vladno pomoč v obliki subvencij in posojil.

Plača delavcev na Kitajskem v Foxconnovih znaša 300-400 evrov, medtem ko je v ZDA minimalna plača 7,25 dolarja na uro. Toda širitev bi se vseeno lahko obrestovala, saj bi Foxconn tako lahko na izdelke napisal Izdelano v ZDA, kar ameriški potrošniki radi preberejo in tudi dodatno plačajo. Prav tako ima Foxconn že tovarne v Mehiki, tako da bi bil tovarna v Arizoni od mehiških oddaljena le lučaj. Odpadli bi tudi prevozni stroški, hkrati pa se Foxconn nadeja še lažjega pridobivanja posojil v ZDA in dostopnosti ostalih tehnoloških podjetij v regiji, tako da se računica prav lahko izide. Gou je omenil še načrte ameriškega predsednika, da je treba v ZDA vrniti več proizvodnih delovnih mest, zato se lahko v najboljšem primeru nadeja celo kakšne subvencije.

Foxconn namreč ugotavlja, da dodelavni posli in izdelava za tuje naročnike ne omogočata doseganja visoke dodane vrednosti. Zato se podjetja že dlje časa poizkuša prebiti više v verigi, in sicer izdelovati izdelke pod lastno blagovno znamko. Če jim bo to uspelo s televizorji, tudi ameriški delavec ne bo predrag. Foxconn že ima nekaj kapacitet v ZDA, a ni jasno, kaj v njih počno. Znanje o televizorjih Foxconn črpa tudi iz Sharpa, ki ga je začel kupovati, do konca leta pa kani pridobiti 10 odstotkov njegovih delnic.

Foxconn pravi, da poteza ni povezana z Applovo najavo širitve. Apple bo namreč v Arizoni postavil novo tovarno, ki bo ustvarila 2000 delovnih mest. Kaj točno bodo proizvajali, niso povedali. Apple že nekaj svojih macov sestavlja v ZDA.