Foxconn še ne gre v ZDA, gredo pa ameriški študentje tja

Matej Huš

11. nov 2012 ob 10:31:55

Foxconn se je odzval na navedbe, da naj bi se širili v ZDA, kar so ta teden poročali vsi večji mediji. Tiskovna predstavnica podjetja je v elektronskem sporočilu za Cnet zanikala, da bi se Foxconn zanimal za širitev svojih operacij v ZDA (kjer so že prisotni). Toda precej resnice v zgodbi vseeno ostaja.

Program izobraževanja za ameriške študente inženirskih ved, ki bodo na Kitajskem dobili možnosti sodelovanja pri dizajniranju in proizvodnji ter se bodo hkrati lahko učili tudi kitajščine, je resničen. Terry Guo ga je napovedal pretekli teden, podjetje pa se trenutno pogaja z MIT.

Prav tako je zelo realen zaključek, da Kitajska počasi postaja predraga. Stroški dela tam rastejo (povprečen delavec zasluži 300-400 evrov, odvisno do števila nadur, ki so obvezne), Foxconn pa se ukvarja s problemom prevelikega povpraševanja. Zahteve po novih iphonih so tako visoke, da jih le s težavo dohajajo in bi jih vsake dodatne proizvodne kapacitete prišle še kako prav. Tudi zato so lani v Sao Paulu odprli novo tovarno. V Braziliji je delovna sila še vedno cenejša kakor v ZDA. Analitiki so izračunali, da bi bil iPhone za 65-100 dolarjev dražji, če bi ga proizvajali v ZDA in bi želel Apple žeti enak dobiček. Toda če bodo stroški na Kitajskem rasli in se bo kriza na Zahodu poglabljala, se kaj kmalu vseeno lahko zgodi, da bo Foxconn kakšno tovarno odprl v razvitem svetu.

Medtem pa si Foxconn povsem resno ogleduje Indonezijo, kamor bodo investirali 10 milijard dolarjev, in Brazilijo, ki bo dobila nove pol milijarde dolarjev.