Diski s helijem so tu!

Matej Huš

6. nov 2013 ob 16:16:33

Približno leto dni po prvih napovedih, da Western Digital razvija diske, polnjene s helijem, so ti prispeli na prodajne police. Western Digital je pričel prodajati največji disk doslej, ki ima kapaciteto kar 6 TB.

WD-jeva podružnica HGST, ki se je ukvarjala z razvojem diskov s helijem, je v ohišje od klasičnega štiriterabajtnega diska družine Ultra stlačila sedem magnetnih plošč, s čimer so njegovo kapaciteto povečali na 6 TB, medtem ko so dimenzije ostale običajne za 3,5-palčno ohišje. Helij ima bistveno nižjo gostoto od zraka (približno sedemkrat), kar povzroča manj upora in vzgona. Vzgon tu ni problematičen, saj bralne glave lebdijo tik nad ploščami, upor pa je bil moteč faktor v teh natlačenih ohišjih. Ima pa helij približno šestkrat višjo toplotno prevodnost od zraka, tako da težav s hlajenjem ni. V resnici manjši upor povzroči za nižjo temperaturi že sam po sebi; razlike naj bi bilo okrog 4-5 °C v primerjavi s serijo Ultrastar, pravi WD, medtem ko je poraba energije za dobrih 20 odstotkov nižja.

WD podatkov o ceni še ni razkril, a novi diski niti ne bodo namenjeni domačim uporabnikom, ampak jih bomo gledali predvsem v strežnikih. Eden prvih naročnikov bo Netflix, ki si od njih obeta veliko.

Toda kakorkoli obračamo, več kot okoli 625 gigabitov na kvadratni palec na magnetne plošče s trenutnimi tehnikami zapisovanje ni mogoče shraniti. Zadnja velika revolucija je bil pravokotni zapis, ki je magentizacijo domen obrnil pravokotno na površino plošče. Če bomo želeli povečati kapaciteto diskov, kar le s povečevanjem števila plošč ne bo šlo, bo treba poseči po drugih, za zdaj še eksperimentalnih tehnikah - HAMR (heat-assisted magnetic recording), BPM (bit-patterned recording) ali SMR. Slednjo je razvil konkurent Seagate, ki za prihodnje leto obljublja 5 TB diske na ta način (torej s štirimi ploščami), do leta 2016 pa 10 TB. WD pa žogico vrača s trditvami, da bo HAMR omogočil vse do 5 terabitov na kvadratni palec - kar bi teoretično pomenilo diske s kapacitetami tam okoli 40 TB. Na koncu pa vseeno velja opomniti, da se fizikalnim mejam vseeno počasi bližamo. Lažjih plinov od helija ni, če izvzamemo sila reaktiven vodik, velikost sledi na ploščah pa tudi ne more biti manjša od velikosti molekul.