Western Digital razvil s helijem polnjene diske

Matej Huš

14. sep 2012 ob 14:38:45

Klasični trdi diski dandanes so skoraj hermetično zaprti. To pomeni, da sicer imajo majhno luknjico, čez katero je poveznjen mikronski filter delcev, a je njena funkcija le izenačevanja tlaka. V povprečju je snovni tok skoznjo zanemarljiv. Kljub temu to postavlja nekatere omejitve, med katerimi je najbolj očitna najvišja dovoljena nadmorska višina, kjer naprave še smemo uporabljati. Razlog je v z višino pojemajoči gostoti zraka, ki zmore s konvekcijo prenašati vedno manj toplote, zato se pri ekstremnih nadmorskih višinah naprave začnejo pregrevati. Dodatne težave pri zmanjšanju zračnega tlaka so zmanjšan vzgon, ki drži bralno glavo nad ploščami diska.

Western Digital je po več letih razvoja uspel izdelati trde diske (izjava za javnost), ki so hermetično zaprti od okolice in namesto zraka polnjeni s helijem. Pravzaprav so jih razvili v podružnici Hitachi, ki jo je WD kupil lani. Helij je pri enakih pogojih sedemkrat redkejši od zraka, zato bo zmanjšal notranje trenje in znižal porabo energije za okoli četrtino. Na ta način bo mogoče kapaciteto dvigniti za kar 40 odstotkov, so se pohvalili v WD-ju, hkrati pa naj bi se diski manj greli in bodo tako hladnejši za pet stopinj. Vanje bodo stlačili sedem namesto sedanjih pet magnetnih plošč, ki bodo poleg tega imele še večjo gostoto zapisa. Rezultat bodo diski s kapaciteto do 5,6 TB.

Gostoto zapisa bo namreč mogoče povečati, ker bo helij povzročal manj notranje turbulence plina kakor navaden zrak. Slednja je vzrok za tako imenovani TMR (track misregistration), ko glava diska rahlo poplesuje nad sledmi, kar otežuje branje in preprečuje brezumno povečevanje gostote zapisa. V helijevih diskih je TMR precej manjši.

Ker so hermetično zaprti, lahko delujejo v slabših razmerah. Kot pojasnjuje drugi tržnik v Hitachiju Brendan Collins je bil glavni problem preprečiti puščanje helija. Poskrbeti so morali tudi, da je vzgon bralno-pisalne glave še vedno zadosten, saj je v heliju sedemkrat manjši kot v zraku. Novi diski ne bodo namenjeni domačim uporabnikom, ampak strežnikom v oblakih. Naprodaj bodo prihodnje leto.