Tehnološki velikani ukinjajo delo od doma

Matej Huš

31. avg 2023 ob 10:06:56

Epidemija je prinesla nekaj sprememb, a vendarle ne toliko, kot je sprva kazalo. Delo od doma se je sicer uveljavilo, a trajna oblika ne bo niti v tehnoloških velikanih. Ti v zadnjih tednih kot po tekočem traku kličejo zaposlene nazaj v pisarne, pri čemer večina predlaga hibridni način, ki terja prisotnost trikrat tedensko. Zaposleni nad spremembami niso navdušeni, ker so se mnogi med epidemijo preselili daleč od sedežev podjetij v mesta, kjer so stroški življenja nižji.

Naprej so zaposlene lepo prosili, naj se vrnejo, sedaj pa so se večinoma zatekli k ultimatom. Zadnji na seznamu je Amazon, ki vztraja pri svojem motu Disagree and commit. Izvršni direktor Andy Jassy je zaposlenim povedal, da bodo morali trikrat na teden v pisarne. Vodilni naj bi namreč ugotovili, da so zaposleni učinkovitejši in bolje sodelujejo, če so na delovnem mestu fizično prisotni. Zato so že v začetku leta sporočili, da se bo to zgodilo. Zaposleni so sicer izražali nestrinjanje, a na koncu ni pomagalo.

V Amazonu je sicer prizadetih sorazmerno malo ljudi, ker paketov od doma pač ni možno odpremljati - seveda je danse Amazon še vse kaj več kot to (AWS, umetna inteligenca itd.). A podobnega mnenja so tudi drugi. Meta je poizkušala zlepa, ta mesec pa je moral Zuckerberg postaviti ultimat, da bo treba trikrat na teden v službo ali pa nikoli. Izjeme bodo možne, a po predhodni odobritvi. Z enakim problemom se ukvarja tudi Google. Morda še najbolj zanimivo pa je, da je nad delom od doma obupal tudi - Zoom.