Motorolina proizvodna hala od znotraj

Matej Huš

11. sep 2013 ob 23:08:58

Motorola je v začetku preteklega meseca predstavila svoj veliki up Moto X. Gre za prvi mobilni telefon, ki so ga v celoti razvili pod Googlovim okriljem, od kar je ta prevzel Motorolo. Toda Moto X ima še cel kup drugih lastnosti, s katerimi želi Motorola razburkati trg in pridobiti čim več kupcev. Eden izmed teh bonbončkov, s katerimi vabijo, je možnost popolne prilagoditve. Izračunali so, da lahko dobimo telefon v več kot tisoč kombinacijah, saj ima 18 barvnih različic, sedem barv za gumbe na robu naprave in različne barve obroča okrog leče. Vse to pa je mogoče zaradi proizvodnje v ZDA.

Da se razumemo, Moto X ni v celoti proizveden v ZDA. V njem še vedno sedijo na Kitajskem proizvedeni sestavni deli, kot je, recimo, procesor. Toda Moto X do konca sestavijo v ZDA. To Motoroli omogoča, da nanj lepi ugleden napis Sestavljeno v ZDA (Assembled in USA), ki ga imajo tudi nekateri Applovi izdelki. Podjetja namreč ugotavljajo, da je Kitajske le še za odtenek cenejša od zahodnih proizvodnih obratov, kakovost poceni naprav je vprašljiva, številni kupci pa so pripravljeni odšteti več za doma sestavljene izdelke.

Moto X sestavljajo v Teksasu. Google se je povezal s podjetjem Flextronics in predelal opuščeno Nokiino proizvodno halo, v kateri dela 2500 zaposlenih. Proizvodnja je stekla 6. avgusta letos, torej le nekaj dni po predstavitvi Moto X, sestavijo pa okoli 100.000 naprav tedensko. Ob tem velja poudariti, da je več kot polovica hale, ki sicer meri okrog 40.000 kvadratnih metrov, še prazne. Zato ni presenetljiva napoved Motorole, da lahko proizvodno kapaciteto še precej povečajo. V prihodnosti želijo v ZDA prestaviti še proizvodnjo zunanjih komponent, kot so ohišje, obroči za leče, gumbi itn. Motorolin izvršni direktor Dennis Woodside poudarja, da za dražje naprave, kot je Moto X, proizvodnja v ZDA ni predraga, ampak je to le mit. Seveda ne bodo selili vse proizvodnje, tako da njihove tovarne na Kitajskem in v Latinski Ameriki ostajajo delujoče, niti ne bodo sami začeli proizvajati čipov, a dejstvo je, da se del proizvodnega procesa vrača na Zahod. Hkrati pa Woodside priznava, da za najcenejše naprave, kjer je odločilen vsak cent in je dodana vrednost nižja, Kitajska vendarle ostaja destinacija številka ena.

Za konec pa še pravi razlog za tole razglabljanje. Verge je šel na izlet v Motorolino tovarno v Teksasu, kjer so poslikali dobršen del procesa sestavljanja. Čeprav jim niso dovolili posneti čisto vsega, je pogled na proizvodno halo vseeno impresiven. In ne tako zelo drugačen od Foxconnovega.