Naprave, ki potrebujejo oblak, v resnici niso naše: lekcija Amazon Halo

Matej Huš

28. apr 2023 ob 21:17:21

Amazon je sporočil, da zapirajo oddelek Halo in ukinjajo linijo istoimenskih naprav. To ne bi bila posebna novica, saj podjetja nenehno upokojujejo stare izdelke in predstavljajo nove (ali pa tudi ne), a naprave Halo bodo prenehale delovati. Četudi je najnovejša na trgu manj kot leto dni, bo od 1. avgusta le še neuporaben kos silicija - ki pa ga bo možno reciklirati.

Tiskovna predstavnica podjetja Kristy Schmidt je dejala, da nenehno spremljajo koristnost in potencial, ki ga imajo izdelki za uporabnike in se temu prilagajo. Bolj po domače povedano pa je Amazon ugotovil, da izdelki Halo niso več smiselni, saj ga je konkurenca Apple, Fitbit in Samsung prehitela. Halo Band, Halo View in celo Halo Rise, ki je star vsea pol leta, bodo izgubili povezavo z oblakom, zato bodo nehali delovati. Amazon obljublja, da bodo uporabnikom kupnino povrnili.

Ne sicer čisto vsem, temveč le tistim, ki so naprave kupili v minulih 12 mesecih. Ti bodo dobili nazaj celotno kupnino, vsem pa bodo refundirali tudi neizkoriščen kos naročnine na storitev, ki se razteza onkraj avgusta. Dodali so še, da bodo izdelke reciklirali in da bodo lahko uporabniki brezplačno poslali svoje izdelke nazaj proizvajalcu. Kdor pa želi obdržati svoje zdravstvene podatke, ki jih ima shranjene v profilu Halo, jih mora prenesti do 1. avgusta. Nato jih bo Amazon sam pobrisal.

To sicer ni prvi tovrstni primer, a velja vsakokrat ponoviti. Naprave, ki potrebujejo povezavo z oblakom in tam po možnosti shranjujejo naše podatke, niso zares naše. To smo se naučili že večkrat.