Imamo nova iPhona

Primož Resman

10. sep 2013 ob 22:04:47

Na današnji Applovi prireditvi se je zgodilo točno to, kar smo pričakovali. Dobili smo dva nova iPhona, nekoliko izboljšanega 5S ter cenejšega 5C, ki je na moč podoben staremu iPhone 5, zapakiranemu v plastično ohišje. Skupaj z mobilnima telefonoma se je, spet po pričakovanjih, predstavilo še iOS 7, to pa je bilo razen majhnih napovedi vse, kar smo izvedeli na bolj privatni prireditvi. Ta je tokrat potekala v eni izmed Applovih stavb in je bila postavljena v temu primerno manjši prostor od nekaterih drugih prireditev.

A brez skrbi, čeprav je bera novosti majhna, predstavitev le-teh ni bila skopa. Popolnoma običajno je, da se ne le Applove, temveč praktično vse podobne prireditve začnejo s statistiko. Danes smo tako izvedeli, da bodo še pred koncem meseca septembra prodali že 700-milijonto napravo, na kateri teče iOS. Za primerjavo, 600-milijonto napravo so prodali komaj letošnjega junija, kar so povedali na konferenci WWDC, ko so npr. predstavili nove prenosnike MacBook Air, beta različico iOS 7, itd. Slednji bo v končni različici prispel 18. septembra. Nadgradnja bo na voljo za iPhone 4, 4S in 5, iPad Mini, običajni iPad od (in vključno z) druge generacije naprej ter za 5. generacijo iPod Touch (uporablja enak 4-palčni zaslon, kot iPhone 5). Obilico lastnosti iOS 7 se je omenilo že ob predstavitvi beta različice v preteklem juniju, pomemben pa je še en detajl - gre za prvi mobilni operacijski sistem, ki podpira 64-bitne procesorje. A več o tem v sklopu z novimi iPhoni.

Podobno kot novo različico iOS-a so tudi iTunes Radio svetu predstavili že na razvijalcem namenjeni konferenci WWDC v juniju. Podobnost se nadaljuje pri datumu izida, saj iTunes Radio vrata za širšo uporabo odpira 18. septembra. Za osvežitev spomina, gre za Applovo verzijo poslušanja glasbe v živo, prek internetne povezave, za kar uporabniki plačujejo mesečno naročnino. Najbolj poznana primera takšnega poslušanja glasbe sta Pandora in Spotify, svoj lonček pa je že pred časom pristavil Google s storitvijo Play Music All Access. Druga pomembna najava je bila povezana s pisarniškim svežnjem aplikacij iWork. Do sedaj so bile aplikacije Pages, Numbers, Keynote, iMovie in iPhoto plačljive v trgovini App Store, a bodo od danes naprej brezplačne ob vsakem nakupu naprave z operacijskim sistemom iOS.

Postopek prevzema brezplačnega paketa iWork ob nakupu nove naprave z iOS


S tem je zaključen nabor obrobnih novic, na vrsti pa je najpomembnejši del, nova iPhona. Tim Cook je v predstavitvi neposredno povedal, da običajen postopek, kjer predstavijo nov mobilni telefon, staro generacijo pa uporabijo kot cenejšo alternativo, tokrat ne bo prišel na svoj račun. Povedal je, da bodo predstavili dva nova mobilna telefona. Od takrat naprej je bilo bolj ali manj jasno, da je bila poplava govoric, napovedi in slik o dveh novih iPhonih pravilna. Predstavitev se je začela z iPhone 5C.

iPhone 5C v vseh petih barvnih kombinacijah


Kot po napovedih gre za cenejšo različico iPhona. Zaslon ostaja enak, kot na prejšnji generaciji, torej gre za 4-palčni zaslon tipa IPS z ločljivostjo 1136 x 640 pik. Ohišje je plastično, na voljo v petih barvah (bela, rumena, zelena, rdeča in modra), in je enako, kot na obilici pobeglih slik. Dodatno trdnost ohišju oz. celemu telefonu daje jeklen okvir, ki opravlja dvojno vlogo. Poleg opore namreč skrbi še za povezovanje z brezžičnimi omrežji. Dodatna opora sicer morda ni tako nujno potrebna, saj je ohišje izdelano iz enega kosa. To pomeni, da razen nujno potrebnih odprtin (priključek Lightning, izhod za slušalke, zvočniki, fotoaparat, itd.) in robu okrog zaslona ni rež, ki bi se lahko razrahljale, v katerih bi se lahko nabrala umazanija, itd. Pod 4-palčnim zaslonom teče dobro znan Applov čip A6, ki je že v uporabi v iPhone 5. Točne podatke Apple sicer skriva, a v iPhone 5 gre za dvojedrnika, ki se arhitekturno sklada s setom inštrukcij ARMv7, najvišja frekvenca znaša 1,3 GHz, pomnilnika vsebuje 1 GB, grafični čip pa je trojedrni PowerVR SGX 543MP3. Čip izdeluje Samsung v 32-nm proizvodnem postopku, a se je to lahko spremenilo - pred časom je Apple s 45 na 32 nm prestavil proizvodnjo čipa A4, ki se je uporabljal v cenejši verziji iPad 2 in 2. generaciji Apple TV ter je v uporabi v iPad Mini. iPhone 5C je eden izmed prvih mobilnih telefonov, ki podpira omrežja WiFi na dveh frekvenčnih območjih, 2,4 ter 5 GHz (vse do standarda IEEE 802.11n). Fotoaparat je 8-megapiksleni, ki ga poznamo iz iPhone 5.

Različne barvne kombinacije, ki jih omogoča naluknjano zaščitno ohišje


Za telefon bo Apple začel sprejemati prednaročila 13. septembra, medtem ko bo kupcem v ZDA, Veliki Britaniji, Nemčiji, Franciji, Avstraliji, Kanadi ter na Kitajskem, Japonskem in v Singapurju na voljo od 20. septembra naprej. Cena za odklenjeno različico v Applovih nemških trgovinah znaša 600 EUR za 16 GB ter 700 EUR za 32 GB model. Na voljo je še zaščitno ohišje v šestih barvah (poleg standardne peterice še v črni), ki ima na zadnji strani luknje, ki razkrijejo barvo ohišja iPhona (možne so torej barvne kombinacije). V Nemčiji zaščitno ohišje stane 30 EUR.

Trojica iPhone 5S v vseh barvnih odtenkih


Drug nov mobilnik je jasno iPhone 5S. Tudi tokrat so bile napovedi zelo točne, saj je na voljo v treh barvah, običajnih srebrni in črni ter po novem v šampanjsko-zlati. iPhone 5S je seveda obdržal aluminijasto ohišje iz enega kosa svojega predhodnika, še vedno je enak zaslon (prav tako 4-palčni tipa IPS z ločljivostjo 1136 x 640 pik), medtem ko je večina drugih strojnih detajlov novih. Dobili smo nov čip, Apple A7. Podatkov o novincu praktično nimamo, izvedeli smo le, da je do 40-krat hitrejši od procesorja iz prvega iPhona ter da ima grafični čip do 56-krat zmogljivejši, kot je bil grafični čip v prvem iPhonu. Phil Schiller je razkril še eno pomembno zanimivost - procesorska jedra ARM v novem čipu A7 vsebujejo 64-bitne registre, torej imamo prvi 64-bitni procesor v mobilni napravi. Da ta ne bi bil neizkoriščen poskrbi iOS 7, ki je prav tako 64-biten, enako, kot vse Applove aplikacije, ki so na voljo za iOS. Edini dober razlog je na prvi pogled trženje (in priprave na prihodnost), saj je praktično neverjetno, da ima iPhone 5S več kot 4 GB delovnega pomnilnika, kolikor je meja za naslavljanje 32-bitni operacijskih sistemov.

Apple A7 in nekaj informacij o novem čipu


Število jeder in konfiguracijo grafičnega čipa skupaj z njunimi frekvencami in količino delovnega pomnilnika bomo izvedeli kasneje, ko bodo iPhoni v prodaji. Takrat jih bodo lahko namreč mojstri razdrli in čipe vtaknili pod mikroskope in v rentgenske naprave, s čimer bodo razkrili vse podrobnosti. Zmogljivost novega čipa, ki na grafični strani podpira še OpenGL ES 3.0, so pokazali z Infinity Blade III, z zaključkom zelo popularne triologije iger na platformi iOS. Čip A7 je podkrepljen še s čipom M7, ki se v telefonu nahaja za preračunavanje podatkov, ki jih telefon zajame s pospeškometrom, žiroskopom in kompasom. S tem telefon ves čas ve, kako se giblje uporabnik in s tem omogoča dodatne načine uporabe. Dodatni čip M7 so npr. že dodobra izkoristili pri podjetju Nike, saj so za iPhone 5S pripravili aplikacijo Nike+ Move, ki telesno vadbo celo poveže z dosežki v Game Center.

Senzor fotoaparata z 8 milijoni točkami je bil v iPhone 5 eden izmed najboljših med fotoaparati v mobilnih telefonih. A iPhone 5S je bil vseeno deležen izboljšave. Število pik za zajem svetlobe se ni spremenilo, a se je zato povečala velikost senzorja za 15 %. Pike so tako velike 1,5 x 1,5 mikrona, kar je več od 13-Mpix senzorjev glavnih konkurentov (1,1 x 1,1 mikrona), a še vedno bistveno manj, kot na HTC-jevem One (2 x 2 mikrona). Za optiko skrbi nov sestav s petimi lečami, ki doseže svetlobno prepustnost do f/2,2. Zanimiva inovacija je fleš, ki uporablja dve diodi LED. Zanimivost te izvedbe je razlika v medsebojni barvi. Ker določena barvna temperatura fleša ni primerna za vse pogoje, uporaba dveh različnih virov svetlobe omogoča pokrivanje večjega območja. iPhone 5S bo znal okolico osvetliti s precej velikim razponom barvne temperature.

Položaj dveh LED diod, ki sestavljata fleš - ena ima hladno, druga bolj toplo barvo svetlobe


Močno so izboljšali programski paket fotoaparata. Fokusiranje in zaznavanje svetlobnih pogojev poteka v 15 conah. Ko so parametri zajemanja slike določeni in ko uporabnik sproži fotoaparat, ta zajame več slik, jih med seboj primerja in uporabniku prikaže najostrejšo. Za višjo ostrino poskrbi še optična stabilizacija, gre pa za relativno hiter fotoaprat, ki zmore zajeti do 10 slik na sekundo. Senzor iPhone 5S pa ni hiter le pri slikanju, temveč tudi pri snemanju. Po novem je sposoben pri ločljivosti 1280 x 720 pik snemati s kar 120 FPS, torej štiri do petkrat hitreje od običajnih videoposnetkov.

Sestav čitalca prstnih odtisov


Na koncu je prišla na vrsto še daleč najpomembnejša in najzanimivejša novost. Že prve slike iPhone 5S na predstavitvi so pokazale zanimivo izvedbo gumba za vračanje domov. Ta je obrobljen s srebrnim obročem in nima več dobro znanega zaobljenega kvadrata. Slišali smo že napovedi, da bi iPhone 5S lahko prišel opremljen s čitalcem prstnih odtisov, in prav to se je zgodilo. Čitalec je namreč vgrajen v gumb za vračanje domov. V preteklosti je bilo za odklep telefona vnašati številko oz. geslo, zdaj pa (pravi) uporabnik zgolj pritisne na gumb in telefon se odklene sam. Prstni odtisi pa niso uporabni le za odklepanje telefona, saj se čitalec lahko uporabi tudi v primeru vnašanja gesla za iTunes (kar je potrebno storiti za potrditev nakupa nekaterih aplikacij v App Store, odvisno od nastavitev). Možnost uporabe v drugih primerih zaenkrat še ni znana. Sam prstni odtis je shranjen na napravi (morda celo v sestavu čitalca prstnih odtisov) in ni nikoli poslan v svet, torej je možnosti za zlorabo malo, vsaj načeloma. Sam senzor je zelo tanek, ima visoko ločljivost (gostota znaša 500 ppi, približno 50 % več, kot je gostota pik na zaslonu iPhona), prstni odtis prebere neodvisno od njegove orientacije, zna brati globlje plasti kože, itd. Za zaščito je senzor v gumbu pokrit s safirnim steklom.

iPhone 5S v Nemčiji v prosti prodaji stane 700, 800 oz. 900 EUR za 16, 32 oz. 64 GB izdaje, prav tako pa je na voljo zaščitno usnjeno ohišje v šestih barvah, ki stane 40 EUR. Pogoji za prednaročila in dobavljivost so enaka, kot za iPhone 5C.

Poleg peterice je za iPhone 5S na voljo še usnjeno zaščitno ohišje v rdeči barvi


Kot zanimivost omenimo še, da iPhone 5 ne bo več na voljo. To sicer ni presenetljivo, saj ga s strojnega vidika popolnoma zamenja iPhone 5C (ki naj bi bil obenem cenejši). Kot najugodnejši mobilnik v Applovi ponudbi, ki bo ob dvoletni pogodbi v ZDA brezplačen, bo tako na voljo iPhone 4S.