Apple WWDC: iOS

Primož Resman

11. jun 2013 ob 00:57:16

V prejšnjem prispevku, ki je pokril Applove osebne računalnike, smo že omenili, da se poslavlja posnemanje tekstur iz resničnega sveta. Še bolj kot OS X je bil po tem poznan iOS, kjer je transformacija še večja.

Seveda se je spet začelo s statistiko. Vsega skupaj je Apple prodal že 600 milijonov naprav, na katerih teče iOS. Pohvalili so se, da so njihove naprave bistveno več v uporabi, kot izdelki s konkurenčno platformo, da imajo kar (oz. le še?) 82 % tržnega deleža, ko pride do brskanja po spletu s tablicami, kupuje se več aplikacij in več izdelkov prek spleta, itd. Nedvomno gre za lep pogled, ko pogledamo razmerja nameščenih različic na napravah, saj je na najnovejši izdaji, iOS 6, kar 93% vseh aktivnih naprav. Za primerjavo je v svetu Androida med aktivnimi napravami na še vedno več kot tretjini nameščen Gingerbread, ki je (za mobilne telefone) skoraj 3 leta star operacijski sistem.

Vse je seveda vodilo v predstavitev novega iOS-a, 7. verzije. Prva, najbolj vidna sprememba je nedvomno gesta za odklepanje naprave (telefona), saj se poslavlja poteg v desno. Zamenjal ga je poteg navzgor s spodnjega roba zaslona, kar je nedvomno zanimiva poteza, sploh če vzamemo v zakup vse patentne tožbe, ki jih je začel Apple prav zaradi potega vstran. Domač zaslon pokaže prav tako velike spremembe - ikone so veliko bolj dvodimenzionalne, ploščate (nimajo 3D efektov), kar gre v korak s časom. Spremenjena je sistemska pisava, poteg navzgor s spodnjega roba, enako kot za odklep, pa na odklenjenem telefonu prikaže nadzorni center s hitrimi bližnjicami in nastavitvami za najpogosteje uporabljane funkcije - vklop in izklop WiFi-ja, BlueTootha, dostop do fotoaparata, itd. Podobno je bil seveda spremenjen še izgled vseh Applovih aplikacij, torej imenika, sporočanja, odjemalca e-pošte, nastavitev, še največje spremembe pa je bila deležna aplikacija za vreme.

Po novem naj bi v ozadju lahko v celoti delovale vse aplikacije, ne le nekaj srečnih izbrank. Kljub odstranitvi te omejitve naj ne bi bilo negativnih posledic za hitrost delovanja oz. avtonomijo. Dobrodošla novost je še, da opozorila, ki jih pošljejo aplikacije, le-te tudi osvežijo, tako da ni treba odpirati opozorila, čakati na osvežitev in šele nato ugledati novosti.

Poleg stilske preobrazbe je bil Siri deležen še širitve nabora zaposlenih, saj poleg ženskega, angleškega (ameriškega?) glasu zdaj lahko uporabniki izberejo še moškega, poleg angleškega pa še glas v nemščini oz. francoščini. Nekoliko se je še razširil nabor funkcionalnosti, saj zdaj zna ugasniti oz. prižgati BlueTooth in andomestiti še nekaj podobnih funkcij, ki so sicer dostopne v Control Centru, sicer pa so k naboru iskalnikov dodali Bing, Wikipedijo in Twitter.

Poleg popolnoma prenovljenega uporabniškega vmesnika imamo nedvomno še dve veliki novosti. Prva je integracija z multimedijskim centrom avtomobila, ki bo na voljo od prihodnjega leta naprej. V vsaj nekaterih modelih naj bi to možnost podprli Honda, Mercedes, Nissan, Ferrari, Chevrolet, Kia, Hyundai, Volvo, Jaguar ter še nekateri drugi. Na centralnem zaslonu avtomobila se bo prikazoval vmesnik iPhona, ki ga bo nato mogoče upravljati z glasovnimi ukazi prek Sirija. Upravljati bo mogoče z zemljevidi (Apple Maps), s sporočili, s klici in še nekaterimi drugimi storitvami. Predvsem bo to povišalo stopnjo varnosti, saj gre za prostoročen sistem.

Druga novost se pravzaprav ne tiče izključno iOS-a, saj je Apple predstavil dolgo pričakovano in dolgo napovedovano storitev iTunes Radio. Storitev je brezplačna, a je podprta z oglasi, medtem ko je za naročnike iTunes Match (skladbe v lokalni zbirki na računalniku primerja z Applovimi verzijami v oblaku in jih tako naredi na voljo na vseh uporabnikovih mobilnih napravah - stane 25 dolarjev na leto) brez oglasov in še vedno brezplačna. Od jeseni bo v ZDA na voljo za Mace, iOS in Apple TV. Celoten koncept je osnovan na radijskih postajah, ki so osnovane na žanrih, na izvajalcih, na trenutno predvajani skladbi, na okusu prijateljev, itd.

Za konec, z iOS 7 FaceTime prejema možnost zgolj glasovnih klicev prek podatkovne povezave (verjetno tudi prek mobilnega omrežja), medtem ko bo App Store lahko (končno) aplikacije posodabljal brez uporabnikovega posredovanja.