Apple razširil program za samostojno popravilo naprav

Matej Huš

20. jun 2023 ob 21:51:26

Apple je sprva vztrajno oteževal vsakršno nepooblaščeno poseganje v svoje telefone, vključno z domačimi popravili, dokler niso ugotovili, da je bolje od tega kaj imeti. Paketi z orodjem in rezervnimi deli za telefone so postali velik hit, tudi v Evropi, zato Apple širi storitev. Vanjo vključuje čedalje več svojih naprav.

Danes so sporočili, da se pridružujejo tudi iPhone 13, 13-palčni MacBook Air (s čipom M12) ter 14- in 16-palčni MacBook Pro (s čipom M2 Pro in M2 Max). Apple še vedno vztraja, da večini uporabnikov priporoča obisk pooblaščenih servisov (Authorized Service Provider) oziroma prodajaln (Apple Store). Napravo lahko sam popravi, kdor ima s tem izkušnje, dodajajo. Temu pritrjuje tudi cena, ki so jo postavili ustrezno visoko, da ciljajo na navdušence, ni pa ekstremna. Zamenjava baterije v iPhonu 13 stane 85 dolarjev, v paketu za samopomoč pa pol manj.

Manj očitna, a pomembnejša novost je sprememba potrjevanja pristnosti vgrajenih delov. To se stori s programom System Configuration, ki ga lahko odslej opravimo sami brez klica na pomoč za uporabnike. Ta tudi posodobi firmware in poskrbi, da bo naprava normalno delovala z novimi deli, torej da ne bo zaklenjena.

Applovi paketi za popravilo so v Evropi na voljo le v nekaterih državah, med katerimi Slovenije še ni. Nam najbližja je Italija.