Microsoft primoran umakniti ime "SkyDrive"

Mandi

1. avg 2013 ob 10:02:40

Mineva ravno leto dni, odkar je bil Microsoft primoran k umiku imena "Metro" za oglaševanje uporabniškega vmesnika od Windows 8. Zakaj? Ker je to znamko na Unijinem trgu IT storitev že od prej imela nemška trgovska veriga Metro AG - kar so Microsoftovi pravniki tekom potrjevanja novega imena očitno spregledali (domena je fraj ...ok, to bo to). Posledično se je Metro moral preimenovati v "Windows 8 Style GUI", vse že narejene reklame so bile zavržene, potrošniki pa - najbrž tudi zavoljo tega - niso nikoli zares sprejeli novega vmesnika, niti ne razumeli njegovih prednosti. To pa se pozna. Sprejem Osemke je šele pred kratkim prehitel nesrečno Visto (kje sta šele 7ka, XP), tablice z novim vmesnikom pa kar nočejo s polic.

Ob vsem tem je nekoliko nenavadno, da se isto prav zdaj dogaja z njihovo oblačno storitvijo SkyDrive.

Tokratni "krivec" je britanski tv in internetni ponudnik BSkyB, ki ima širom Unije od leta 2002 registrirano svojo znamko "Sky" za vse mogoče izdelke in storitve. Prav tako uporabljajo sorazmerno podobno tipografijo in barve (glej sliko), zato so bili mnenja, da bi povprečen potrošnik lahko menil, da ima SkyDrive kaj za opraviti z njimi. Kdo ve, morda so dobili celo kaj telefonskih klicev za podporo SkyDrive-a. Takšnega mnenja so bili že l. 2007, ko je Microsoft vložil svojo vlogo za registracijo znamke SkyDrive v Veliki Britaniji. Nasprotovali so ji (prizadete stranke lahko v postopku podelitve znamke podajo ugovore, če menijo, da je zahtevana znamka preveč podobna njihovi, obstoječi). A Microsoft je vztrajal, postopek pri njihovem Uradu za intelektualno lastnino pa se je kar vlekel (ni neobičjano). Končno so jih Britanci tožili pred domačim sodiščem in na prvi stopnji v začetku meseca tudi dobili. Britanski sodnik je v relativno dolgi in podrobni sodni razdelal, da možnost zmede pri "povprečnemu" potrošniku gotovo obstaja. Microsoft je sicer napovedal pritožbo, a si še v tem mesecu očitno premislil. Zdaj so sklenili poravnavo, katere vsebina je taka: Microsoft si bo moral poiskati novo ime, časa za to pa ima nekaj mesecev. Tehnično bi lahko preimenovanje izvedli samo v Uniji, ampak to najbrž ne bi bilo nič bolj praktično.

Ime "SkyDrive" jih sicer spremlja že od poletja 2007, ko je bil SkyDrive še del Windows Live ponudbe, kot skladišče za fotke in posnetke za Hotmail in Messenger uporabnike. Skozi leta je nabralo precej "uporabniškega kapitala", zato škoda zavoljo preimenovanja najbrž ne bo majhna. Razen seveda, če si Microsoft slučajno zamisli kakšno novo, lično ime, ki bo šlo "lepo v uho". Žal v njihov marketinški oddelek ne gre ravno zaupati. Spomladi so se denimo spravili nad Google s svojo akcijo "Scroogled", s katero so hoteli pokazati, da zlobni Google bere vašo Gmail pošto za potrebe prikaza oglasov, oni pa ne. Resnica je seveda bila taka, da so tudi oni brali vašo Outlook.com pošto, le da je niso znali izkoristiti za kaj tako pametnega. Ter da so se v FBI/NSA-jevo Prizmo včlanili dve leti prej kot Google. Akcijo so potem umaknili, brez vidnega odliva uporabnikov z Gmaila (in Docsov) na njihovo dvojico Outlook.com/Office 365.