Microsoft preobrazil SkyDrive v OneDrive

Matej Huš

19. feb 2014 ob 17:09:03

Microsoft je danes uradno zagnal storitev OneDrive, v katero se je preimenoval SkyDrive. Oblačna shramba podatkov se je morala preimenovati, ker je Microsoft izgubil tožbo proti britanskemu televizijskemu velikanu British Sky Broadcasting. Hkrati z zagonom na novo poimenovane storitve je Microsoft pripravil še nekaj bonbončkov za najzgodnejše uporabnike.

OneDrive je neposreden napad na Dropbox in Googlov Drive; v resnici so te tri storitve edini resni konkurentje na tem področju, ostali so bolj nišni produkti. Osnovni OneDrive prinaša 7 GB brezplačnega prostora, ki ga lahko razširimo za 5 GB z novačenjem novih uporabnikov (500 MB za vsakega), še dodatne 3 GB pa prinese uporaba možnosti hranjenja posnetkov s fotoaparatov na OneDrivu. Kdor bo dovolj uren, pa si lahko zagotovi 100 GB brezplačnega prostora za dobo enega leta, ki ga bo Microsoft poklonil prvim 100.000 uporabnikom, ki se bodo prijavili v OneDrive. Sicer to stane 50 dolarjev letno.

Druga novost ob predstavitvi preimenovane inačice je nova verzija odjemalca za Android, ki je že na voljo v Google Play Storu. Glavni prednosti Microsoftovega OneDriva sta seveda integracija z Officeom in seveda možnost oddaljenega brskanja po celotnem računalniku, če imamo nameščen odjemalec in vključimo to možnost. Po drugi strani pa ima Google Drive kar 15 GB brezplačnega prostora, OneDrive pa velikost posamezne datoteke omejuje na 2 GB.