Znamka Skype preveč podobna Sky za registracijo

Matej Huš

11. maj 2015 ob 10:15:21

Microsoft je moral lani spremeniti ime svoje oblačne storitve SkyDrive v OneDrive, ker je britanski televizijski velikan British Sky Broadcasting uspešno dokazal, da je ime Sky preveč podobno njihovemu imenu in bi lahko uporabniki zamešali storitvi. Utegne se zgoditi, da bo ista usoda doletela tudi Skype.

Angleški Sky ima po celem svetu registrirano blagovno znamko za najrazličnejše izdelke in storitve. Tudi logotip je podoben, saj vsebuje modro pisavo in oblakom, zato je Sky že leta 2007 nasprotoval Microsoftovi vlogi za registracijo znamke SkyDrive v Veliki Britaniji. V sodnem epilogu je sodišče na prvi stopnji pritrdilo Skyu, Microsoft pa se ni odločil za pritožbo, temveč so se poravnali.

Microsoft je Skype kupil leta 2011, spor glede te znamke pa je bistveno starejši. Sky se je že leta 2005 pritožil, da je tudi znamka Skype v trenutnem logotipu preveč podobna Skyevi, zato Skype tedaj ni mogel registrirati znamke v EU. Problem je ponovno moder napis in oblaku podobni linije okoli. Evropsko sodišče je sedaj odločilo, da je znamka Skype dovolj podobna Skyju, da bi lahko javnost zamenjala storitvi, zato Microsoftu ne dovoli registracije znamke Sky. V Redmondu poudarjajo, da je šlo za vprašanje registracije, ne uporabe, zato ta jim hip ni treba uvesti nobenih takojšnjih sprememb.

Kaj se bo zgodilo sedaj, je odvisno od podjetij. Microsoft je napovedal pritožbo, Sky pa se še izjasnil, ali bo zahteval licenčnino za uporabo imena Skype ali kaj drugega. Definitivno pa to pomeni, da lahko kdorkoli drug pripravi svoj izdelek z imenom Skype, ker ime ni zaščiteno.

Ni pa to edini primer, saj je Sky tožil tudi proizvajalca pametnih pisal Sky, in zmagal.