Skriti deli Windows Blue

Mandi

17. jul 2013 ob 19:14:05

Microsoft je prejšnji mesec izdal predogledno različico naslednje izdaje Oken, imenovane Windows 8.1 oz. Blue. Z njo naj bi popravili nerodnosti Osemke in delno - denimo z delno vrnitvijo Start Menija - jim je to tudi uspelo. Se pa notri skriva tudi nekaj stvari, ki vsem najbrž ne bodo všeč.

Že takoj na začetku vam Okna skušajo podturiti registracijo in prijavo s pomočjo spletnega "Microsoft računa" pri Outlook.com, za razliko od doslej običajnega lokalnega računa. Spletni prijavi se je sicer mogoče izogniti, a je treba biti vztrajen, naknadno pa je le stežka rešiš. Outlook.com je izjemno NSA/FBI-friendly, pa še težave s prijavo boste imeli, če vam kdo odtuji e-poštni račun. Kako že gre ...

Poleg prijave mislijo Okna verno slediti tudi vašim iskalnim navadam. Search charm bo ob vsakem iskanju po novem prožil tudi Bing poizvedbo, rezultate pa oplemenitil tudi z zadetki iz nekaterih spletnih trgovin in celo oglasi. Nazadnje je to s svojo iskalno lečo poskušal Canonical, a bolj kot zaslužke je bilo videti predvsem razjarjene odzive. Seveda se poraja tudi vprašanje, če bodo nova Okna - v stilu mobilnih telefonov - odpošiljala še kakšne podatke o rabi računalnika. Pritajeno prisluškovanje oz. prepoznava obrazov sta oba potrjena za ta novi Kinnect, saj se Microsoft tako nadeja možnosti bolj relevantnih oglasov za prisotne v dnevni sobi. Otrokom tako več ne bo treba kazati oglasov za starše, oz. obratno.

Novi pregledovalnik fotografij je izgubil en lep kup funkcij. Microsoft naj bi na željo Facebooka umaknil podporo za pregledovanje Facebook fotografij, istočasno pa s seznama možnih virov fotografij odstranili še Flick, SkyDrive (?) in računala v lokalnem omrežju. Trenutno ostajajo samo lokalne fotke. Facebook naj bi načrtoval zamenjavo s svojo lastno Metro aplikacijo, za Yahoo!/Flickr se še ne ve, SkyDrive pa se bo skoraj zagotovo vrnil do končne različice.

In za konec - v Oknih 8.1 je že na voljo delujoč HTML5 DRM. Najava in delovna skupina sta bili šele februarja, a delo je očitno že končano. Na Oknih 8.1 si tako lahko, če ste v ZDA seveda (oz. fejkate skozi VPN), lahko vklopite Netflix brez potrebe po Silverlight predvajalniku. Zadostuje Internet Explorer 11, ki dešifiranje DRM-janega videa lepo delegira naprej Windows Media Playerju. Reč dela lepo in hitro (ob bistveno manjši obremenitvi procesorja), industrija pa že pravi, da je uradno (W3C) standardiziran DRM znotraj "odprtega" standarda HTML5 dobra stvar za potrošnika, ker sicer nikoli ne bi dobili vseh teh "lepih stvari".