Windows 10 Home nas sili v uporabo spletnega računa

Matej Huš

22. nov 2019 ob 19:53:35

Microsoft ne skriva, da želi ljudje prikleniti v svoj ekosistem, kamor sodi tudi ustvaritev spletnega računa pri Microsoftu. Nova verzija Windows 10, ki je izšla nedavno, namreč v angleško govorečem svetu uporabnikom sploh ne želi dovoliti uporabe z lokalnim računom (torej brez spletne registracije pri Microsoftu). Obvoz sicer obstaja in ni težaven, je pa to jasen pokazatelj, kam Microsoftova barka plove.

Že septembra je sicer Microsoft v okviru programa Windows Insider Preview na manjšem vzorcu uporabnikov preizkušal novo zamisel, ki je tudi tedaj dvignila obilico prahu. Ker so preizkus kmalu končali, je zamrla tudi diskusija, ki jo je obudila šele končna verzija s to isto funkcijo. V angleškem Windows 10 Home namreč ni več možnosti pri namestitvi izbrati lokalni račun. Microsoft ponudi le možnost ustvaritve spletnega. Še bolj zanimivo pa je, da je v drugih verzijah, denimo v nemški, vse ostalo po starem, lokalni račun pa povsem dostopna izbira.

Microsoft sicer ni mogel zakleniti Windows, ker za spletno prijavo potrebujemo dostop do interneta. In to je tudi način, kako se izogniti novosti tudi v angleški verziji. Če pred namestitvijo ugasnemo dostop do interneta in računalnika ne povežemo v internet, nam bo sistem dovolil tudi prijavo z lokalnim računom. A takoj ko bomo dostopili do interneta, se bo odprl čarovnik za dokončanje nastavitev, ki bo spet zahteval prijavo s spletnim računom.