Stallman in Bacon se dajeta okoli Ubuntove iskalne leče

Mandi

31. dec 2012 ob 01:59:27

Pisali smo že o Canonicalovi nesrečni leči v zaganjalniku programov, ki vaše iskalne nize pošilja naprej Amazonu za poizvedbe v njihovi spletni trgovini. Mnogi so se takrat vpičili v to, da Ubuntu o leči uporabnika vnaprej ne vpraša niti ne obvesti (odstranitev je sicer možna z apt-get remove unity-lens-shopping), nedavno pa se je na njih spravil še Richard Stallman (RMS). V blog postu je Ubuntu označil za spyware -- za črno ovco med sicer odlično bero prostega programja, ki da ni pripravljena spoštovati uporabniške svobode, in jo namesto tega zajeda s poceni marketinškimi triki. RMS zato uporabnike GNU/Linuxa prosi, naj Ubunta več ne svetujejo novim/potencialnim uporabnikom, oz. naj jim ga za božjo voljo ne pomagajo namestiti.

59-letni Stallman je dobro znan po tovrstnih izjavah, in čeprav jih večina odprtokodne skupnosti jemlje s kančkom poldrugo samokolnico rezerve, se vsi strinjajo, da odprta koda kot gibanje brez vprašanj potrebuje prav takšno osebnost. Njegova brezkompromisnost glede licenc ter spoštovanja uporabnikove pravice, da ve in kontrolira vse, kar se poganja na njegovem računalu, nam je namreč vsem prinesla nemalo koristi.

V tej luči je precej zanimiv tudi Canonicalov odgovor, ki ga je spisal njihov community manager Jono Bacon. Udaril je na vižo, da zasebnost različnim posameznikom pomeni različne stvari, ter iz tega izvedel, da njihova poteza z lečo pravzaprav ne bi smela motiti večine (facebook-happy) uporabnikov. Stallmanovo oznako "spywara" je zato označil za "FUD" (fear, uncertanty, doubt), se pravi za brezosnovno propagando najslabše sorte in namena. Ter dodal, da je bil Stallman s te kar malo "otročji".

Odziv je hitro nabral veliko komentarjev, predvsem negativnih, v stilu:

Jono, Richard ima tokrat prav. Drži, besede, ki jih je uporabil, so zelo ostre, a v samem bistvu ima zelo zelo prav. Okoli Ubunta je zbrana široko skupnost s ciljem, da bi ga naredili čim močnejšega in boljšega, ne zgolj kot OS, ampak tudi kot širšo idejo, ki bi združila ljudi. Brez skupnosti Ubunta pač ne bi bilo. Z nameščanjem funkcij kot je Amazonov search v privzeto namestitev Ubunta ste zato odtujili številne med najbolj predane člane te skupnosti. V kolikor (še) niste spoznali, da je bila ta poteza napačna na [vseh možnih nivojih], se bojim, da imate kvečjemu zelo omejeno razumevanje delovanja odprtokodne skupnosti.

Jono je potem svoje stališče nekoliko omilil, tako da je svoj zapis označil za "osebno mnenje, ki ne odraža nujno tudi stališča Canonicala kot njegovega delodojalca". Uradnega stališča Canonical še ni podal, je pa njihov šef Mark Shuttleworth v svojem nedavnem blog postu / načrtu za 2013 med vrsticami dodal, da se zavedajo, da imajo z drugimi igralci v odprtokodni skupnosti včasih "različne poglede".

Obe strani imata po svoje prav. Canonical ga zadnje časa precej serje, in sliši se, da se podjetje namesto po jasni strategiji ravna predvsem po vsakokratnih (in vsakič drugačnih) idejah njihovega ustanovitelja. Čisto sveža usmeritev je trenutno Ubuntu za Nexus 7, pri čemer bodo spet popolnoma predrugačili Unity, ker se njegove zadnje prilagotive - globalni meniji ter tipkovnična dash navigacija - sploh ne prilegajo vmesniku z zaslonom na dotik. Ta nestanovitost naj bi motila nemalo razvijalcev, ker jim krči ze tako kratke razvojne roke. Pred kratkim so zato nehali izdajati vmesne stabilne različice prihajajočih Ubuntov, tako da so jih zamenjali s preprostimi nočnimi buildi. Neuradno se sliši celo, da so nekateri ugledni člani njihovega pravnega oddelka dvignili roke in zapustili podjetje. Po drugi strani - FSF, predvsem pa Stallmanov del (GNU), se soočata z zelo podobnimi očitki. Nedavno sta izpod GNU dežnika pobegnila kar dva ugledna člana - vodja projekta GNUTLS, ter vodja projektov sed in grep. Bojda je organizacija izrazito toga in ozkogleda glede tehničnih smernic, slabo skrbi za financiranje, ter nasploh sovraži drugačno razmišljajoče. Obe ribi torej že pošteno zaudarjata prav pri glavi. Če se fanta tam ne bosta zamislila, zna biti, da se bo sodrga razširila še drugam.

Mimogrede, Jono sploh ni tako resna oseba - lani si je na Ubuntovem razvijalskem kongresu privoščil prav brezvezno in otročjo šalo: oblekel se je v hot dog, norčujoč se iz takrat prihajajoče izdaje Fedora 17.0 ("beefy miracle"). Ime slednje je resda nekoli "hecno", a takšnih odnosov med distribucijama pa res ni treba, sploh s strani uradnega pr-ovca. Mimogrede, da je tudi sam poimenovan po vrsti mesa ("bacon"), ga pa ni zmotilo :).