Foxconn v eni tovarni več kot polovico zaposlenih zamenjal z roboti

Matej Huš

26. maj 2016 ob 06:50:19

Največji svetovni proizvajalec elektronskih komponent in izdelkov Foxconn je že lani napovedal, da se želi zelo kmalu močno robotizirati. Vseh človeških rok roboti sicer ne bodo mogli nadomestiti, veliko pač. V eni svojih tovarn so sedaj 60.000 zaposlenih nadomestili z roboti.

Foxconn ima 1,2 milijona zaposlenih, a številko je treba pogledati relativno. V omenjeni tovarni je bilo 110.000 zaposlenih, sedaj pa jih bo zaradi obsežne robotizacije le še 50.000. V izjavi za javnost so zapisali, da z roboti in drugimi inovativnimi proizvodnimi postopki zamenjujejo zaposlene pri ponavljajočih se postopkih, tako da se zaposleni lahko preusmerijo k procesom z višjo dodano vrednostjo, kot so raziskave in razvoj, kontrola kakovosti in nadzor procesov. To se sliši lepo in prav, a iluzorno je pričakovati, da bo večina teh nizko kvalificiranih delavcev nenadoma začela razvijati nanometrsko litografijo. V prihodnosti načrtujejo nadaljevanje robotizacije, čeprav bodo po lastnih besedah še vedno zaposlovali znatno število ljudi.

Roboti niso poceni, a so na dolgi še vedno cenejši od zaposlenih. Četudi je robot desetkrat manj učinkovit od delavca, se njegova uporaba splača, če je več kot desetkrat cenejši. Po drugi strani so številni roboti bistveno učinkovitejši od zaposlenih, o čemer prav sedaj teče živahna razprava v McDonald'su. Nekdanji izvršni direktor je v debati, ali bi v ZDA dvignili minimalno plačo na 15 dolarjev, jasno povedal, da so 35.000 dolarjev vredni roboti cenejši od ljudi, ki zaslužijo 15 dolarjev na uro. V Foxconnu je zelo podobno, le da so številke še bolj surove, saj zaposleni mesečno zaslužijo 300-400 dolarjev. Prodaja robotov po svetu se medtem povečuje z dvomestnimi številkami, Foxconn pa je skupaj z drugimi kitajskimi podjetji lani vanje vložil 600 milijonov dolarjev. Prihodnost je torej robotska.