Fortnite:BR najuspešnejša brezplačna igra

Matej Huš

27. jun 2018 ob 07:29:03

Fortnite:Battle Royal je brezplačna igra, ki je izšla pred manj kot letom dni, za iOS celo le pred dvema meseca, za Android pa je sploh še ni. Kljub vsem tem dejstvom gre za naslov, ki avtorjem prinaša rekordne dobičke. Igra se je zavihtela na prvo mesto med brezplačnimi igrami po prihodku, ki so ga prinesle svojim ustvarjalcem. V minulem mesecu so z igro zaslužili 318 milijonov dolarjev, kar je rekordni enomesečni zaslužek od katerekoli brezplačne igre. V celotni karieri pa so z njo zbrali že več kot 1,2 milijarde dolarjev.

Gre za koncept free-to-play, kjer so igre načeloma brezplačne, denar pa kaplja od nakupov dodatnih predmetov v igri (in-app purchases). Številka 1,2 milijarde dolarjev se sicer sliši grozljivo veliko, a ne pozabimo, da za njo stoji 125 milijonov igralcev. Vsak je torej povprečno porabil okrog 10 dolarjev na igro, kar je znosna številka. Povprečje po navadi bolj malo pove in tudi tokrat je tako, saj večina igralcev nikoli ne kupi ničesar. Manjšina, ki to počne, pa zato zapravi bistveno višje zneske.

Ena izmed odlik Fortnite:Battle Royal je tudi vztrajnost zanimanja. Medtem ko je po meteorskem vzponu Pokémon Go navdušenje nad njim tudi enako hitro splahnelo, se število igralcev Fortnite:Battle Royal in mesečni prihodki v zadnjih osmih mesecih vztrajno povečujejo. Pričakujejo, da bo poleti rast še intenzivnejša, ko igra prispe tudi na platformo Android. Razlika se skriva v drugačnem videnju koncepta freemium.

Koncept, ki ga uporabljajo te brezplačne igre, je v preteklosti sprožil že ogromno polemik. Igra, ki se pretvarja, da je brezplačna, namreč postaja čedalje težja in čedalje manj privlačna, če vztrajajo v brezplačni inačici. Za dosego ciljev potrebujemo opremo, ki jo lahko dobimo le z neskončnim ponavljanjem dolgočasnih potez ali pa - jo kupimo. Ob tem se pogosto zgodi, da ne moremo kupiti točno določenega dodatka, temveč nekakšno škatlo presenečenja, kjer je lahko nekaj čisto drugega, kar potrebujemo. Tako igra počasi molze igralce.

Fortnite:Battle Royal je bolj pošten in morda prav zato uspešnejši. Za uspeh nam ni treba kupiti ničesar. Vsi nakupi so zgolj kozmetični dodatki, ki pripomorejo k lepšemu videzu avatarjev, nimajo pa vpliva na igralnost. Igra torej ni pay-to-win, temveč pay-to-look-good. In zaradi tega si zasluži visoke dobičke. In tudi zato so nekateri igralci ponoreli in so omejeno izdajo fizičnih medijev z igro preprodajajo tudi za več sto dolarjev.