Xbox One se bo moral redno povezovati na splet

Primož Resman

7. jun 2013 ob 20:41:11

Da bo moral biti Xbox One ves čas povezan na internet, smo po ovinkih izvedeli že dva tedna pred predstavitvijo. Microsoft je zdaj razjasnil situacijo, ki ni tako zelo huda, a vseeno precejšen preskok glede na preteklost. Nova konzola se bo namreč res morala zelo pogosto povezovati na Microsoftove strežnike, vsaj če bodo uporabniki želeli igrati igre. Do izključitve internetne povezave bo konzola delovala popolnoma normalno, ob prekinitvi internetne povezave (oz. od zadnjega javljanja Microsftovim strežnikom) pa bo še 24 ur imela 'žeton', ki bo dovoljeval igranje iger. Po preteku 24 ur se bo do ponovne vzpostavitve internetne povezave onemogočilo igranje iger.

Ta omejtev ne velja za predvajanje televizijskega signala oz. filmov na optičnih medijih DVD in Blu-Ray, torej se bo kot medijski predvajalnik Xbox One lahko obnašal tudi brez internetne povezave (čeprav je vrednost le-tega relativno majhna, saj tudi vmesnik za multimedijske vsebine močno sloni na pridobivanju informacij s spleta).

Microsoft je nekoliko razjasnil še situacijo okrog prodajanja in posojanja iger. Ob izidu bo konzola za posojanje popolnoma zaklenjena, a naj bi vključili omejeno možnost nekoliko kasneje po izidu. Igro bo mogoče posoditi zgolj enkrat, prijatelju pa boste enostavno dali svoj optični medij, s katerim bo namestil igro. Hakeljc tukaj je, da mora biti ta prijatelj iz resničnega sveta uporabnikov prijatelj tudi na servisu Xbox Live, obenem pa mora biti prijateljski status aktiven vsaj 30 dni (tako bo vsja nekoliko onemogočeno prodajanje 'prijateljem'). Potrdili so še, da bo vsako na Xbox Live oz. na fizičnem mediju kupljeno igro na eni konzoli mogoče igrati na več uporabniških računih, torej bojazni, da bi morale družine kupovati po dva, tri ali celo več izvodov ene igre ni več.

Kot zadnje je pod vprašajem torej prodajanje iger. Če bo to mogoče ali ne se bodo za vsako igro posebej odločali kar založniki. Preprodajanje bo tako lahko popolnoma prosto, popolnoma onemogočeno oz. nekje vmes, kjer bodo založniki določili, kolikšno doplačilo bodo vzeli oni za ponovno aktivacijo, poleg same prodajne vrednosti optičnega medija in drugih prilog, ki pridejo v škatlasti izdaji igre. Preprodajanje bo omogočil microsoft prek določenih uradnih partnerjev (velike igričarske trgovine, v ZDA npr. GameStop), za možnost izbire razvijalcev pa ne bodo zaračunavali dodatnih licenčnin, poleg že obstoječih, ki dovoljujejo razvoj iger za Xbox One.