Gneča v vesolju povzročila trk ekvadorskega satelita

Matej Huš

24. maj 2013 ob 20:08:46

Vesolje v bližini Zemlje oziroma naša orbita je sicer velika, a satelitov, ostankov odsluženih satelitov in druge vesoljske šare je že tako veliko, da predstavlja resno nevarnost za vesoljske trke. Prvi večji primer se je zgodil leta 2009, ko sta se zaletela delujoč satelit Iridium 33 in odslužen ruski vojaški komunikacijski satelit. V silovitem trčenju z relativno hitrostjo satelitov nad 40.000 km/h sta bila oba v celoti uničena in sta razpadla na tisoče manjših delcev. V začetku tega leta pa sta trčila ruski satelit BLITS in ostanki satelita, ki so ga Kitajci razstrelili v testu rakete. Najnovejša žrtev vesoljske krame pa je prvi in edini ekvadorski satelit.

Satelit Pegaso so Ekvadorci pretekli mesec poslali v orbito na kitajski raketi s kitajskega izstrelišča. Gre za mikrosatelit, ki tehta vsega dober kilogram in ima dimenzije 10x10x10 cm. V teh dneh je satelit trčil z ostanki sovjetske rakete, a se je obdržal v orbiti. Ni znano, ali je utrpel kakšno škodo. To bodo ugotovili predvidoma v dveh dneh z radarjem. Satelit, vreden 700.000 dolarjev, je sicer zavarovan. Ekvador bo svoj drugi satelitv vesolje poslal avgusta iz Rusije, in sicer se bo imenoval Kryasor.

Gnečo v vesolju po najboljših močeh spremlja JSpOC, ki trenutno sledi že več kot 22.000 predmetov v orbiti. Več kot tri četrtine so smeti, ki ne delajo ničesar razen zmede. Zato so se že pojavile zamisli, kako pričeti čiščenje orbite, a je do izvedbe teh zamisli še zelo daleč. Švicarji so najbolj glasni.