Vesoljske navlake vedno več

Matej Huš

25. feb 2010 ob 07:11:39

Okrog Zemlje frči na tisoče kosov odsluženih satelitov, raket, razbitin in drugih vesoljskih smeti, ki ostajajo v orbiti. Večino jih po izteku življenjske dobe poizkušajo pospraviti v pokopališko orbito, ki je vsaj 300 km nad geosinhrono orbito delujočih satelitov. Kljub temu je tudi v uporabnem delu ogromno smeti, ki motijo in ogrožajo delujočo vesoljsko opremo.

Prejšnji mesec so tako komaj preprečili čelni trk ostankov kitajske rakete in evropskega opazovalnega satelita Envisat. Nemški radarji so pokazali, da sta se zgrešila za vsega 50 metrov. Envisat tehta osem ton, kitajski del pa 3,8 tone, tako da bi bil trk vsekakor spektakularen in uničujoč prizor. Problem ne bi bilo le uničenje satelita, temveč nepregledna množica razbitin, ki bi ogrožala druge objekte.

Nasini inženirji se silno trudijo, da se ne zaleti še več satelitov. Lani je moralo tako pet satelitov izvesti izredne manevre za izogibanje trkov, umikala pa sta se jim tudi ISS in oskrbovalni raketoplan. Vedno ne gre po načrtih; spomnimo le na lanski trk satelitov Iridium in Cosmos.

V Nasi ocenjujejo, da se bližamo trenutku, ko bo treba resno začeti čistiti orbite. Točen pristop bo odvisen od tehničnih, operacijskih, legalnih in ekonomskih rešitev izzivov. V primeru, da stvari pustimo pri miru, bi lahko v nekaterih nestabilnih orbitah videli do 20 trkov v naslednjih 200 letih. Dodajajo, da so nekatere orbite le korak od kritične koncentracije smeti, ki bi sprožila kaskadni efekt - vsak trk namreč napravi dovolj novih smeti, ki bombardirajo druge satelite. Več o tem.