Švica razvija čistilni satelit za orbito

Matej Huš

16. feb 2012 ob 20:23:29

V orbiti okoli Zemlje je vedno večji problem vesoljska navlaka ali smeti, ki jo sestavljajo deli različnih velikosti in ki tavajo po orbiti. Večinoma gre za ostanke odsluženih satelitov ali potrošni material, ki v vesolju ostane pri izstrelitvah plovil in satelitov. Problem narašča, saj so se sateliti v vesolju že zaletavali, prav tako pa so morali že izvajati obvoze in popravke orbite. Mednarodna vesoljska postaja je morala januarja letos z izrednim manevrom obiti ostane kitajskega satelita, ki so ga v testu svojih sposobnosti uničevanja satelitov namenoma razstrelili v 3000 delcev. Večinoma so ostali v orbiti, a nihče ne ve, kod se gibljejo, še zlasti manjši delci. NASA trenutno sledi 16.000 predmetov s premerom 10 cm ali več, ki predstavljajo glavnino vesoljskih smeti v orbiti okrog Zemlje. Trki so namreč izjemno dragi, saj uničijo drage satelite, hkrati pa ustvarijo na tisoče novih delcev v orbiti.

Recikliranje si še ni utrlo poti med satelite, zato Švica razvija čistilni satelit, ki bo odsluženi satelit lahko ulovil in poslal nazaj na Zemljo, da bo zgorel v atmosferi. Zvezna politehnika v Laussani (EPFL) oziroma njen Vesoljski center začenja razvoj projekta CleanSpace One. Kot cilj so si izbrali prvi švicarski satelit Swisscube iz leta 2009, ki bo do konca razvoja CleanSpacea One ravno odslužil. Švica bo nato izstrelila čistilni satelit, ki se bo utiril v isto orbito kakor odsluženi satelit in ga ujel. V orbiti na višini okrog 700 km krožijo predmeti z okoli 28.000 km/h, tako da so relativne hitrosti zelo visoke, zato bo manever zelo delikaten. Ko bo satelit zagrabil, se bosta skupaj usmerila proti atmosferi, kjer bosta zgorela.

Način je sicer potraten, saj lahko posamezen čistilni satelit uniči le en kos vesoljske navlake, a trenutno ne znamo niti tega. Kot poudarjajo Švicarji, bo v prihodnosti nujno potrebno, da bomo že pri izstrelitvi satelitov razmišljali, kako jih bomo odstranili (trenutno jih lahko odlagamo v pokopališko orbito). Na tem področju želijo biti pionirji, zato bo o tem razmišljali pri vseh naslednjih satelitov, medtem ko za odstranitev v preteklosti nakopičenih smeti razvijajo CleanSpace One. Razvoj naj bi stal 10 milijonov frankov in bo končan najkasneje v petih letih.