Droni še v tem desetletju redna pojava na nebu

Mandi

17. maj 2013 ob 10:35:48

Februarja je kongres potrdil zakonodajo, ki počasi odpira vrata za široko rabo brezpilotskih letal ("dronov") za vladne, policijske in celo zasebne namene. Zdaj je žogica na strani njihove Uprave za civilno letalstvo (FAA), ki mora do leta 2015 pripraviti smernice za testiranje in rabo komercialnih dronov, potem pa bodo lahko začeli leteti en masse. Po njihovih ocenah jih bo do konca desetletja na ameriškem nebu že vsaj 30.000 (še februarja so govorili o 10.000), seveda na veliko grozo nevladnih organizacij, ki jim 24-urni nadzor iz zraka ni prav nič všeč.

Posebej zaskrbljujoče je, da je FAA v zadnjih 5 letih že izdala skoraj 1500 dovoljenj za civilno rabo dronov, večino sicer zveznim policijskim službam. Nekaj čez 300 jih je še vedno veljavnih. FBI jih uporablja za sledenje in odkrivanje storilcev v primerih ugrabitev, policija v okrožju Mesa v Koloradu z njimi išče pogrešane planince, kolegi iz Los Angelesa pa jih resno testirajo in razmišljajo o nakupu. Marca so nekateri piloti v neposredni bližini newyorškega letališča opazili še neimenovanega drona, najbrž prav tako vladnega.

Zvezna država New Jersey se pospešeno pripravlja na vse te nove možnosti. V državnem parlamentu trenutno poteka intenzivna debata, vloženi pa so kar štirje zakonski predlogi, vsak s svojim spektrom pooblastil za policijske in druge nujne službe. Več kot očitno si vsi želijo teh ptic na nebu. So pač znatno cenejši od helikopterjev.