Dron opažen v neposredni bližini newyorškega letališča

Mandi

7. mar 2013 ob 11:21:06

Minuli ponedeljek je pilot na Alitalijinem letu iz Rima v New York med pristajanjem na letališču JFK zapazil miniaturno propelersko letalo črne barve, širine približno enega metra na že nevarno bližnji razdalji približno 60 metrov (200 čevljev). Vse skupaj se je godilo nekje na meji med Brooklynom in Queensom, vzhodno od Manhattna na višini približno 500 metrov, kar je precej več od dovoljene za hobijiste (120 metrov), nasploh pa zasebna letala nimajo kaj iskati tako neposredno blizu letališč. Pilot je zato kontrolnemu stolpu javil, da vidi "drona" v smislu oddaljeno nadzorovanih zrakoplovov, s katerimi operirajo vodilne svetovne vojske (ameriška, britanska, francoska, izraelska, kitajska) ter v zadnjem času tudi zvezne in državne službe širom ZDA. Stolp je takoj opozoril ostala letala v bližini letališča, vendar se k sreči z "dronom", če je to že bil, ni srečal nihče drug.

Toliko se ve za zdaj. Tako njihova uprava za letalsko varnost (FAA) kot tudi newyorški FBI še ugotavljata, čigavo letalo je to bilo ter kaj je sploh počelo tako blizu letališča.

Glede na višino srečanja je, kot rečeno, precej malo verjetno, da bi šlo za zasebno letalo (čeprav niso več tako zelo draga), prej za letala v rokah zveznih služb oz. policije, ki tudi lahko dobijo dovoljenje FAA za letenje v bližini letališč. Se bo mar treba počasi navaditi, da nas bodo njihove dobro opremljene ptice dnevno patruljirale z varne razdalje na nebu?