Wing pridobil dovoljenje za dostavo z droni v ZDA in lansiral dejavnost v Avstraliji, Zipline pa v Gani

Jurij Kristan

25. apr 2019 ob 23:03:03

Alphabetova podružnica za brezpilotnike Wing je kot prva firma pridobila splošno dovoljenje za komercialno dostavo z droni v Združenih državah, kjer si več podjetij mrzlično prizadeva dobiti status prvega ponudnika tovrstnih storitev. Njegov tekmec Zipline pa je medtem zagnal ambiciozen projekt v Gani.

Kljub pogumnim napovedim tehnoloških velikanov, da bomo že od srede tega desetletja dobivali hitro hrano, pralni prašek in kondome na dom po zraku, se napredek v dostavi z letečimi droni odvija precej počasneje. Še posebno to velja za Združene države, kjer si mnogi obetajo bajne dobičke, a so oblasti z zaostritvijo zakonodaje pred podjetja postavile visoke prepreke, zato so prva testiranja potekala drugod. Sedaj je Wingu naposled uspelo kot prvi takšni firmi pri Zvezni upravi za letalstvo (FAA) pridobiti status ponudnika zračnih storitev (Air Carrier Certification), kar mu daje proste roke pri snovanju dejavnosti; najprej naj bi stekla v Virginiji pozneje letos. Wing je sicer ravno v začetku aprila zagnal komercialno dostavo v avstralski Canberri, kjer je pred tem izvajal pilotski projekt, s katerim je nabral tudi mnoge podatke, ki so prepričali ameriške regulatorje.

Čeprav je Alphabetu uspelo pri oblasteh prehiteti konkurenco, ni v neki občutni prednosti. Tesno za petami ima Zipline, ki se je proslavil z dostavo krvi v Ruandi in je včeraj močno razširil dejavnost s širokopoteznim lansiranjem svojih letalnikov v Gani, kar bo daleč najobširnejša storitev brezpilotne dostave doslej. Trenutno obratuje en center z droni, ko pa bo dejavnost polno operativna, bodo štirje centri na področju s kar 2000 bolnišnicami in 12 milijoni prebivalcev dostavljali 148 različnih zdravil, cepiv, protistrupov in transfuzij. Prav Zipline je bil najresnejši kandidat za prvo priznanje s strani FAA, a sedaj pričakuje odobritev vloge v naslednjih dveh mesecih in posledičen začetek dejavnosti v Severni Karolini.

In nato imamo tu še znano ameriško dostavno družbo UPS, ki se je v začetku meseca pobahala, da je postala čisto prvi komercialni ponudnik dronske dostave v Ameriki. V Raleighu v Severni Karolini prevaža medicinske vzorce med laboratoriji, pri čemer uporablja trote firme Matternet. A hudič se skriva v podrobnostih: UPSovo letanje je del omejenega triletnega preizkusa v režiji FAA in torej neprimerljivo z načrtovanim obsegom storitev Winga, čeprav gre tehnično gledano res za tržno dejavnost.