Windows Blue še letos, Windows 8 precej slabo

Matej Huš

8. maj 2013 ob 09:09:13

Leta 1985 je Coca-Cola začela prodajati novo kokakolo, zvarjeno po spremenjenem receptu, za katero so pričakovali velik uspeh. Kupci pa so bili nad novostjo vse prej kot navdušeni in prodaja je strmo padla. Šele vrnitev starega recepta pod imenom Coca Coca Classic je ponovno pognala prodajo in vnovič ustoličila kraljico sladkih pijač. Leta 2012 je Microsoft izdal novo verzijo operacijskega sistema Windows 8, ki je imela povsem prenovljen videz. Uporabniki so se začeli puntati in prav mogoče je, da bo njegov naslednik Windows Blue spet prinesel star uporabniški vmesnik. Je torej Windows 8 Microsoftova nova kokakola?

Vse ni slabo. V šesti mesecih po izidu Windows 8 so prodali 100 milijonov izvodov (januarja je ta številka znašala 60 milijonov). V to so vštete vse verzije, tako OEM kot tudi nadgradnja. Raste tudi število aplikacij v Windows Store, ki se je povečalo za šestkrat, prenos pa so našteli že 250 milijonov. Oblačne storitve so nabrale mnogo uporabnikov, in sicer SkyDrive 250 milijonov, Outlook.com 400 milijonov in Microsoft Accounts 700 milijonov. Po drugi strani pa beremo o rekordnem padcu prodaje računalnikov, za kar krivijo tudi neprivlačen Windows 8.

Windows 8 torej ni mrtev, a vprašanje je, koliko se vozi na starem ugledu Windows. Tržni delež Windows 7 je namreč še vedno več kot 40-odstoten, sledi pa mu Windows XP z dobrimi 38 odstotki. Celo Vista ima slabih pet odstotkov in s tem odstotno točko več od Windows 8. Po tej statistiki je Windows 8 še večja polomija od Viste, ki že tako ne velja za ravno srečno umetnino.

Zato so pričakovanja od Windows 8.1 oziroma Windows Blue velika. Operacijski sistem, o katerem se sploh še ne ve veliko, bo namreč odločilnega pomena za Microsoft. Če bo z njim zadel, kar uporabniki želijo, bo spodrsljaj z Windows 8 pozabljen, sicer pa se napoveduje bolj črn scenarij. Zato nam redmondski marketing previdno in konstantno odmerja nove informacije o Windows Blue. In tako bo tudi ostalo vse do izida, ki se ima zgoditi še letos. V naslednjih tednih naj bi izvedeli precej več, obljublja Microsoft, in sicer podrobnosti o verzijah, funkcionalnostih in ceni. Navsezadnje moramo izvedeti še ime, saj je Blue le kodno ime, Windows 8.1 pa tudi ne bo zadnje ime. Microsoft se sploh še ni odločil, ali ga bo tržil kot nov operacijski sistem ali nemara kot nadgradnjo starega (kot je bil recimo Windows 98 SE ali pred tem Windows 95 OSR2). Blue bo na voljo za arhitekturi x86 in ARM, tako za namizne računalnike kot tablice.

Glavno vprašanje ostaja, ali bo Windows Blue res vrnil namizje in startni meni. Microsoft je o tem precej skrivnosten, pravijo pa, da ne bodo trmasti, ampak načelni in s posluhom za želje uporabnike. Bojda se obetajo spremembe "ključnih vidikov". V prevodu bi to lahko pomenilo, da bo imel Blue tako stari Aero kot tudi novi "Metro".