Microsoft je predstavil Windows 10

Primož Resman

30. sep 2014 ob 20:04:07

Logično bi bilo, da bi Windows 7 in 8 sledil Windows 9, a temu ne bo tako. Pri Microsoftu so očitno razmišljali, da bi novo verzijo poimenovali Windows One (za imenom bi se skrival pomen), a ker so Windows 1 že imeli, so se zadovoljili z Windows 10. Razlog za to se skriva v enotnosti operacijskega sistema, saj naj bi bil Windows 10 zelo enoten na vseh platformah, ki jih ponuja Microsoft, torej na namiznih računalnikih, prenosnikih, tabličnih napravah in na mobilnih telefonih ter tudi televizorjih, prek HTPC-jev in Xbox One. Na vseh bo na voljo enotna trgovina z aplikacijami, kjer bodo za vse platforme na voljo načeloma enake aplikacije. Na začetku predstavitve so posebej poudarili podjetja oz. poslovna okolja, kjer naj bi bil Windows 10 sploh domač. Velika podjetja naj bi bila npr. sposobna prilagajati trgovino svojim zaposlenim, na njej bodo npr. morda lahko ponujala interno programje.

Ko je predstavitev zašla na pregled vmesnikov, so začeli z namizno različico. Da, meni štart se vrača v prav takšni obliki, kot smo že videli. Na levi je pogosto uporabljano programje, na desni pa ploščice, ki jih poznamo s štartnega zaslona v Windows 8. Slednje bo, kot v Windows 8, mogoče prerazporejati, jim spreminjati velikost, itd. Po besedah Joea Belfioreja, ki je vmesnik predstavljal, je sprememba namenjena predvsem uporabnikom Windows 7. Ti bodo dobili poznano uporabniško izkušnjo, a bo ta imela dodane elemente Windows 8. Naredil je primerjavo z avtomobili, če je Windows 7 Prius 1. generacije, je Windows 10 na namizju nova Tesla. Koncept je enak, oba se vozi enako, a je Tesla seveda neprimerno bolj napredna, bolj kakovostna in vsebuje obilico nove tehnologije. Iskanje v meniju start seveda prinaša obliko iz Windows 7 ter prednosti iz Windows 8, torej zadetke v meniju z naborom zadetkov novejše različice.

Zelo dobrodošla novost je še, da se celozaslonski, tabličnim napravam namenjeni programi zdaj lahko zaganjajo v oknu, kot je bilo tudi napovedano. Ti univerzalni programi naj bi se kljub uporabi tipkovnice in miške vseeno uporabljali intuitivno, kar morda ni vedno veljalo v primeru celozaslonskih programov v Windows 8. Ker bodo tekli v oknu, bo seveda mogoče hkrati uporabljati univerzalne in klasične programe, vključno s pripenjanjem na polovico zaslona. Za uporabnike namizne različice bo močno izboljšana večopravilnost. Poleg gumba štart se nahajata gumb za iskanje in t.i. Task view gumb, ki na zaslonu pregledno razporedi vsa odprta okna, spodaj pa pokaže še za Windows bistveno novost (ki jo konkurenca seveda podpira že dolga leta), dodatna namizja. Zaradi več namizij je bilo pripenjanje aplikacij na rob zaslona izboljšano, saj s Snap Assist lahko uporabnik potegne določeno aplikacijo z drugega namizja. Niso pozabili niti na bolj napredne uporabnike, ki uporabljajo ukazno vrstico. KONČNO bo tekst (pot do direktorija, ukaze iz vodičev, itd.) v Ukaznem Pozivu (Command Promptu) mogoče lepiti s Ctrl+V, namesto desnega klika in izbiranja prilepi v meniju, ki se odpre.

Če naprava podpira upravljanje z dotikom, nekaj funkcij iz Windows 8 ostaja. Vrstica z dodatnimi možnostmi na desni, poznana kot Charms Bar, ostaja. Poteg z levega robu proti sredini bo odprl prej omenjen Task View, le da bo ta imel nekoliko večje gumbe za zapiranje programov, ki jih je lažje izbrati. Vmesnik bo sicer očitno ostal precej podoben tistemu, ki ga poznamo že z Windows 8. A ni težav, če imamo namizni računalnik, prenosnik brez na dotik občutljivega zaslona oz. kar tablično napravo, kot je Microsoftov Surface.

Naprave bodo pač delovale v edinem vmesniku, ki je smiseln. Težava se pojavi, ko je naprava sposobnega obojega, kar Surface s priklopom tipkovnice pravzaprav zna, dober predstavnik pa je Lenovova serija prenosnikov Yoga, ki se lahko obnaša tudi kot tablica. Tam je izbira vmesnika nekoliko manj definirana, a brez skrbi, tudi tukaj ima Microsoft rešitev. V načinu, kjer se z napravo upravlja na dotik, nimamo štartnega menija, temveč štartni zaslon, kot v Windows 8. Ko bo v uporabi tipkovnica (priklopljena na Surface oz. Yoga v prenosniku naravni orientaciji), bo vmesnik enak namizno-prenosniškemu.

Z jutrišnjim dnem, 1. oktobrom, bodo zagnali Windows Insider Program, prek katerega bodo na voljo beta oz. Technical Preview različice za prenosnike in namizne računalnike. Temu bodo sledile beta različice za strežnike, k sodelovanju vabijo tudi domače uporabnike in trdijo, da bodo z javnostjo delili bistveno več podatkov, kot v preteklosti. Uporabnikom namenjene informacije bodo v širšem obsegu na voljo zgodaj leta 2015, več o univerzalnih aplikacijah bo mogoče zvedeti aprila 2015 na konferenci Build, nasploh pa naj bi bil Windows 10 na voljo šele sredi leta 2015, čez slabo leto dni torej.

Prireditev je torej relativno skopa z informacijami, izvedeli smo, da bo ime nekoliko pričakovano, da bo ena verzija za vse platforme, od telefonov do televizorjev (za diagonale med 4 in 80 palci) z razvijalcem prijaznimi orodji, da bo mogoče aplikacijo razviti enkrat za vse velikosti. Točnih podatkov o izidu, o ceni, o nadgradnjah in drugih detajlov tokrat žal nismo izvedeli.