Apple potrebuje novega ponudnika flash pomnilnika

Mandi

12. apr 2013 ob 20:22:56

EE Times postulira o še eni težavi, ki jo bo moral Apple rešiti po trganju svojega poslovnega odnosa s Samsungom: najti nov vir NAND Flash pomnilnika za svoje mobilne naprave. Na trgu naj bi po lanskih presežkih namreč vladalo pomanjkanje, obenem pa je največji proizvajalec prav Samsung.

Sodeč po podatkih analitske hiše IHS iSuppli je tako Samsung lani dobavil 38 % vsega Flasha, sledijo pa mu Toshiba (28 %), Micron (14 %, več kot pol tega na rovaš lanskega prevzema obubožane Elpide), SK Hynix z 12 in Intel z 8 %. Samsung zdaj očitno odpade; Apple denimo z njimi ni obnovil naročila za proizvodno svojega čipa A6X, isto pa naj bi bilo še z prihajajočim A7. Drugi največji proizvajalec, Toshiba, pa proda večino svoje proizvodnje SanDisku, kar gre potem v izdelavo vse bolj cenovno ugodnih SSD diskov. Ostala naj bi Micron in SK Hynix, ki pa trenutno naj ne bi imela zadostnih proizvodnih kapacitet za Apple, vsaj ne brez naložb v nove tovarne. Eventuelno se omenja še Intel, sploh če bi se nekako uspeli dogovoriti še za proizvodnjo A7 čipov.

Dodatna komplikacija je iztek petletne pogodbe o dobavi NAND pomnilnika, ki jo je Apple z omenjenimi proizvajalci podpisal leta 2005 in v zameno za garantirane količine in cene takrat skupaj predplačal 1,25 milijarde dolarjev. Pogodbe zdaj ni več, obenem pa naj bi Apple pošteno izigral proizvajalce, saj jim je v skladu s pogodbo konec vsakega leta sporočal predvidevane količinske želje za naslednje leto, a potem nikoli ni odkupil tolikšne količine. Namesto tega je vedno počakal, da so proizvajalci zaradi tako ustvarjenih presežkov spustili cene, ter tako prihranil še nekoliko več. Omenjeno bi lahko vplivalo na vsebino prihodnjega dogovora. EE stipulira, da bo Apple tokrat moral plačati precej več kot omenjene 1,25 milijarde (denarja jim sicer ne manjka, sploh) ter da se bo najbrž moral dogovoriti z Micronom za investicijo v nove proizvodne kapacitete. Če ne, bi se lahko soočili s pomanjkanjem in zamudami že pri dobavi poletno-jesenskih posodobitev iPad in iPhone linij.

Komentatorji pišejo, da naj bi uspeh odmika od Samsunga pokazal resnični domet Tima Cooka kot novega šefa podjetja. Je pa seveda vprašanje, če se jim vse to splača. Odškodnina v sporu z Samsungom trenutno (pred pritožbo) znaša le še dobre pol milijarde, lahko pa bi se še zmanjšala, saj večini spornih patentov grozi razveljavitev. Jobsova odločitev za odprt boj s svojim ključnim dobaviteljev bi jih tako lahko še pošteno stala.