Intel proizvodnjo čipov NAND prodaja Hynixu

Matej Huš

20. okt 2020 ob 20:56:49

Intel bo svoj oddelek za proizvodnjo čipov NAND prodal južnokorejskemu Hynixu, so sporočili iz podjetja. Korejci bodo za nakup odšteli 10,3 bilijona vonov (7,6 milijarde evrov), izvedli pa ga bodo postopno v naslednjih petih letih. Intel bo prodal enoto, ki proizvaja polprevodniške pogone (SSD), čipe NAND in silicijeve rezine (wafers), prav tako pa tudi proizvodni obrat v kitajskem Dalianu. S tem se bo Intel lahko bolje osredotočil na svojo osnovno dejavnost, Hynix pa bo nenadoma postal resen konkurent Samsungu in Micronu. Delnice Hynixa so ob napovedi prevzema upadle za slaba dva odstotka.

Hynix bo s prevzemom postal drugi največji proizvajalec flasha na svetu, takoj za Samsungom, ki proizvede tretjino. Medtem ko nekateri analitiki svarijo, da utegne biti prevzem velik zalogaj za Hynix, ki bo moral približno tri četrtine plačati takoj, preostanek pa leta 2025 ob prevzemu intelektualne lastnine, drugi poudarjajo, da si je s tem zagotovil stabilen in visok denarni tok. Predvsem pa je to dobra novica tudi za ostale proizvajalce, saj je trenutno na trgu presežek čipov DRAM in NAND, zato so cene nizke. Konsolidacija trga lahko ta trend preobrne.

Ne bo pa Hynix dobil tudi oddelka Optane, ki proizvaja hitrejše čipe, nekakšno konkurenco oz. nadgradnjo NAND-a. Intel sicer že dlje časa dezinvestira, saj je na primer lani Applu prodal oddelek za modemske čipe, letos pa je odprodal še enoto za domačo povezljivost. Julija so prvikrat javno povedali, da se spogledujejo z oddajo vse proizvodnje čipov podizvajalcem, na primer tajvanskemu TSMC.