Nova generacija Thunderbolta z dvakrat višjo hitrostjo prihodnje leto

Matej Huš

9. apr 2013 ob 16:58:46

Intel je predstavil novo verzijo vodila Thunderbolt (s kodnim imenom Falcon Ridge), katero je bilo razvito v sodelovanju z Applom, da bi nadomestili USB, Firewire in ostale priključke. Thunderbolt je po bakru (optični vodniki so se še precej oddaljeni) doslej zmogel 10 gigabitov na sekundo, sedaj pa je nova generacija prepustnost podvojila. Tako je mogoč sinhron prenos podatkov s hitrostjo 20 Gb/s v obe smeri (zaradi dveh kanalov). To pomeni, da bo po vodilu mogoče prenašati sliko v ločljivosti 4K v realnem času. Združljivost za nazaj je zagotovljena.

Na predstavitvi je Intel tehnologijo demonstriral, a so dosegli le hitrosti okoli 1,2 Gb/s. Razlog so ozka grla, ki jih predstavljajo prek Thunderbolta povezane naprave. To je tudi razlog, da se Thunderbolta sorazmerno počasi prijemlje, saj razen v Applovih izdelkih drugod še ni dosegel široke popularnosti. Trdi diski s podporo za Thunderbolt so, denimo, bistveno dražji od tistih za USB 3.0 ali SATA. In dokler bo tako, tudi Thunderbolta nima najbolj bliskovite prihodnosti.

Intel je pokazal tudi nova krmilnika (DSL4510 in DSL4410), ki skrbita za razumevanje naprav na Thunderboltu. Ta še nista namenjena Falcon Ridgeu, ki prihaja šele prihodnje leto, bržkone skupaj z naslednjim veznim naborom Broadwell (pomanjšan Haswell), ampak sedanji izvedenki Thunderbolta. Od starih DSL3510 in DSL3310 se razlikujeta zgolj v podpori DisplayPortu 1.2.