Googlu grozijo sankcije vsaj šestih evropskih varuhov zasebnosti

Matej Huš

3. apr 2013 ob 05:02:13

V EU še vedno odmeva lanska sprememba Googlove politike zasebnosti, ki je podjetju omogočila konsolidacijo uporabniških podatkov, ki so jih nabrali z različnimi storitvami (Gmail, YouTube, iskanje ...). Google ima namreč ogromne podatkov o uporabnikih svojih storitev, navzkrižno povezovanje teh podatkov in njihova združitev v eno samo bazo, pa je razburila evropske varuhe zasebnosti. Googlu očitajo, da ni dovolj natančno navedel, zakaj in kako se bodo zbrani podatki hranili in uporabljali, hkrati pa Google ni omogočil izstopa iz te storitve. EU sicer od Googla zahteva še strožji pogoj, in sicer obvezno privoljenje uporabnikov (opt-in). Google je zato lani prejel 12 priporočil in nekaj zahtev po pojasnilih, a se po presoji evropskih varuhov zasebnosti ni zadovoljivo odzval. Google je imel pretekli mesec, da se zagovarja v živo in da uvede kakšne spremembe, a je ostalo vse po starem, se je pridušal CNIL.

Postopek zoper Google vodi francoski varuh konkurence CNIL, ki je najbolj dejaven na tem področju. Ta je že februarja napovedal, da bodo se še pred poletjem pred Evropsko komisijo začeli uradni postopek proti Googlu. Sedaj pa se CNIL-u pridružuje še pet držav. Tudi Velika Britanija, Nemčija, Italija, Španija in Nizozemska so včeraj najavile, da bodo njihovi varuhi zasebnosti uvedli postopke zoper Google, ki jih lahko v skladu z lokalno zakonodajo. Tako velika množica držav se sicer zdi strašljivo, a v resnici kaže na razdrobljenost Evrope. V različnih državah imajo pristojne inštitucije različne pristojnosti in zahteve, zato ima Google malo interesa, da bi se uklonil njihovim pritiskom. Nekatere lahko Google le oglobijo, druge sprožijo tudi ustrezne sodne postopke. Francoski CNIL lahko, denimo, Google kaznuje z največ 300.000 evri, kar je za Google zanemarljiva vsota. Britanski informacijski pooblaščenec lahko Google oglobi s pol milijona funtov, kar tudi ni previsok znesek.

Toda povsem brezzobi tigri te inštitucije vseeno niso. Pred Evropsko komisijo lahko načeloma dosežejo prepoved poslovanja Googla v EU (skrajna in skrajno neverjetna rešitev), kar je v preteklosti zadostovalo, da se je Google že nekajkrat uklonil ZDA. Hkrati Google te dni dobiva novega prvega moža, zadolženega za zasebnost - Almo Whitten bo zamenjal Lawrence You, ki je že leto sodeloval z njo na tem področju. Na področju zasebnosti v Googlu dela 350 ljudi, ki so pomagali reševati fiasko Buzz, incident Street View in bodo morali opismenjevati javnost, kot predpisuje poravnava v ZDA.