Googlova sprememba politike zasebnosti povezuje podatke iz vseh storitev

Matej Huš

25. jan 2012 ob 17:15:20

Google je včeraj zvečer najavil veliko prenovo svoje politike upravljanja z osebnimi podatki uporabnikov in pogojev uporabe, ki začneta veljati 1. marca. Glavna novost je združenje več kot 60 različnih dokumentov o varovanju zasebnosti, ki so doslej razkropljeni pokrivali vsak svojo Googlovo storitev, v en sam dokument. Hkrati to pomeni tudi poenoteno obravnavo uporabnika na vseh storitvah, ali povedano drugače, združitev in enotno hranjenje zbranih podatkov o uporabniku na vseh Googlovih storitvah.

Ti se doslej namreč niso povezovali. Čeprav je Googlov račun en sam in omogoča prijavo v vse storitve z istim geslom in uporabniškim imenom (npr. v YouTube, Gmail, koledar, Google Search itd.), Google ni konsolidiral zbranih podatkov. To pomeni, da brskanje po YouTube ni nikakor vplivalo na uporabniško izkušnjo na Gmailu. Odslej bo zaradi enotne baze podatkov vpliv prisoten. Kdor živi v Washingtonu in gleda posnetke NBA, mu bo Google v Gmailu prikazal oglase za vstopnice za tekme Washington Wizardsov, pojasnjujejo v Mountain Viewu.

Google pojasnjuje, da je prednosti nove ureditve več. Po eni strani je politiko laže razumeti, saj bo pregledneje razložena v enem dokumentu in ne več razmetana po desetinah dokumentov. Po drugi strani pa Google pravi, da bodo uporabnikom mogli ponuditi boljšo uporabniško izkušnjo. Na podlagi iskanja po YouTubu ali Googlu se bodo prilagajali oglasi v Gmailu ipd. Poleg bolj personaliziranih oglasov pa Google obljublja boljše zadetke pri iskanju, saj bodo korelirali z uporabnikovimi preferencami.

Google bo podatke zbiral le, če boste v sistem prijavljeni. Zlobno vohunjenje na podlagi piškotkov in IP-številk, medtem ko niste prijavljeni v Googlov račun, ne pride v poštev. Toda medtem ko se da po YouTubu brskati neprijavljen, si v Googlovem koledarju neprijavljeni ne moremo nič pomagati. Problem je, da Google ne omogoča odstopa (opt-out) od novega načina obdelave podatkov. V Googlov ekosistem sodijo tudi androidni telefoni, kjer je uporabnik tako ali tako ves čas prijavljen v Googlov račun, tako da Google ve praktično vse o njegovem početju in celo njegovo lokacijo.

Kdor se s politiko ne strinja, mu preostane samo zapreti račun. Bo pa novost gotovo privabila tudi varuhe osebnih podatkov, saj je Google v zadnjih letih pod temeljitim nadzorom davčne uprave, varuhov konkurence in informacijskih pooblaščencev po celem svetu, še zlasti intenzivno pa v EU in ZDA. Zanimivo, njihov konkurent Facebook je novembra lani v poravnavi z ameriško vlado obljubil prav to, da ne bo več za nazaj bistveno spreminjal politike zasebnosti, brez predhodnega soglasja vsakega posameznega uporabnika (opt-in).