EU za Googlov prevzem Fitbita terja dodatna zagotovila

Matej Huš

24. jul 2020 ob 13:03:45

Googlov nakup Fitbita, ki so ga napovedali lani novembra, bo moral še malo počakati, saj je Evropska unija zahtevala nekatera dodatna zagotovila. To niso edini pomisleki pri 2,1 milijarde dolarjev vrednem prevzemu podjetja, ki se ukvarja s proizvodnjo pametnih naprav, kot so ure, trakovi in pasov, postal pa naj bi divizija znotraj Googla (podobno kot Nest) in ne podjetje pod krovom Alphabeta. Ker bo Google s tem dobil še dodatne informacije o svojih potrošnikih, je prevzem lahko problematičen, so ugotavljala tudi združenja za zaščito potrošnikov in drugi regulatorji. Evropska komisija je namreč minuli mesec zainteresirani javnosti razposlala vprašalnik, v katerem so preverjali, kako konkurenca ocenjuje, da bi sprememba lastništva vplivala na konkurenčnost.

Zato sedaj EU od Googla zahteva, da zagotovi, da zbranih podatkov iz Fitbita ne bo uporabljal za oglaševanje ali izboljšave iskalnih zadetkov. Dostop do podatkov bodo po enakih in poštenih pogojih morala imeti tudi ostala podjetja. Google je bil doslej pripravljen zagotoviti, da zbranih podatkov ne bo uporabljal za namene oglaševanja, a to ni bilo, da bi EU (niti ZDA) potrdila dogovor o prevzemu.

Evropska komisija bo do 8. avgusta sporočila, ali prevzem odobrava, ali mora Google ponuditi še dodatna zagotovila ali pa bo odprla formalno štirimesečno preiskavo. ZDA prav tako še ni prižgale zelene luči za prevzem.