Netflix bo preganjal VPN in druge trike

Matej Huš

15. jan 2016 ob 08:29:46

Netflix je od minulega tedna sicer na voljo skoraj po celem svetu, a to ne pomeni, da lahko povsod gledamo vse vsebine. Dostopnost je še vedno geografsko omejena, zato nekateri uporabniki kljub uradni dostopnosti Netflixa v njihovi državi še vedno vztrajajo pri uporabi posredniških strežnikov ali navideznih zasebnih omrežij (VPN), ki so bili pred širitvijo Netflixa edini način za dostop. Netflix je uradno sicer nasprotoval tovrstnemu goljufanju, a so ga potihoma tolerirali. To se ima spremeniti, so zapisali v uradni izjavi.

Zavedajo se, da vse vsebine niso dostopne povsod, kar predstavlja omejitev na poti k cilju, ki je postati globalna televizija. Ovire niso tehnološke, temveč pravne, zato Netflix tu čudežev ne more delati. Pogajanja pač trajajo. Hkrati pa bodo začeli sankcionirati uporabo različnih orodij in trikov za predstavljanje z drugo lokacijo (največkrat ZDA) od dejansko. Za ArsTechnico so povedali, da se to nanaša tudi na VPN.

Ker je praktično nemogoče ugotoviti, kdo te storitve uporablja, da se iz Slovenije navidezno preseli v ZDA, in kdo je že v ZDA, pa ne želi razkrivati svojih lokacijskih podatkov, bodo prizadeti oboji. Torej tudi kdor se nahaja v isti državi kot VPN, ki ga uporablja, bo imel težave z dostopom. Po drugi strani pa zaradi same narave VPN ni mogoče vedno ugotoviti, kdaj nekdo uporablja VPN, priznavajo.

Priznati moramo, da pogoji uporabe vse to prepovedujejo že sedaj, a se to ni striktno izvajalo. Toda če želi Netflix izposlovati ugodnejše pogoje od založnikov, jim mora dokazati, da dogovorjene pogoje, ki vključujejo tudi geolokacijske omejitve, jemljejo resno. Tako moramo imeti manj, da bomo nekoč imeli več. Če bomo seveda dovolj velik trg, da se bo to sploh splačalo.