Tudi HP ostro proti obveznemu delu študentov in dijakov v kitajskih tovarnah

Matej Huš

11. feb 2013 ob 17:33:11

Večkrat smo že pisali o slabih razmerah v kitajskem Foxconnu, kjer dela tudi veliko študentov. Na papirju so ti tam prostovoljno, a v resnici morajo obvezno prakso oddelati, če želijo diplomirati. Delo v proizvodnji elektronske opreme pa običajno ni povezano z njihovim študijem, ampak gre za navadno izkoriščanje. Apple, ki se največkrat omenja v povezavi s Foxconnom, je že napovedal konec tega početja, sedaj pa se jim pridružuje še Hewlett-Packard.

Le nekaj tednov po Applu bo tako tudi HP vzpostavil strožje omejitve za delo študentov in dijakov v kitajskih tovarnah, ki proizvajajo dele za HP-jeve izdelke. HP bo še strožji od Appla, ki za zdaj zahteva le podrobne informacije in pregled nad delom študentov. HP pa zahteva, da je vso delo študentov prostovoljno in da morajo imeti študentje možnost, da kadarkoli svobodno prenehajo delati brez negativnih posledic. Poleg tega mora biti delo povezano s študijem, s čimer želijo odpraviti primere, ko so na primer študentje kemije v tovarnah zlagali skupaj iphone. HP bo omejil število študentov na 20 odstotkov vse delovne sile v tednih največjega povpraševanja, v prihodnosti pa naj bi to mejo prestavili na 10 odstotkov. Foxconn sicer trdi, da je pri njih zaposlenih le 2,7 odstotka študentov.

Na Kitajskem je namreč delo študentov precej razširjeno, saj so Foxconn in podobni ugotovili, da lahko tako znižajo stroške dela, ki se tudi na Kitajskem čedalje bolj vzpenjajo. Tako smo lani pisali o prisilni praksi študentov, ki so bili za sestavljanje iphonov 5 v času največjega povpraševanja potegnjeni iz šol in mizerno plačani za svoje delo. Pri tem je bil Foxconn celo v spregi z nekaterimi ravnatelji in dekani, saj so ti študentom zagrozili, da ob prekinitvi prakse ne bodo diplomirali. A razmere se počasi izboljšujejo, saj je lani Apple postal član FLA, ki je začela preiskavo delovnih pogojev na Kitajskem. To je v tisti konec sveta prineslo tudi novinarje in posledica so izboljšanje razmer, dvigi plač in znižanje nadurnega dela.