Foxconn sili študente na praksi v sestavljanje PlayStationa 4

Matej Huš

11. okt 2013 ob 13:15:59

Foxconn se je moral že lani spopadati s poročili o izkoriščanju dijakov in študentov, ki opravljajo obvezno prakso v njihovih tovarnah. Čeprav je Foxconn zanikal trditve o katastrofalnih pogojih dela in bivanja, so reportaže in pričevanja kazali drugače. Glavni očitki seveda letijo na prisilno prakso, saj imajo praktikanti manj pravic od redno zaposlenih, hkrati pa praktično nimajo možnosti zavrnitve, saj v tem primeru ne dobijo potrebnih kreditnih točk za dokončanje programa. Tedaj so sestavljali iPhone, to pot pa očitki letijo na proizvodni proces PlayStationa 4 prav tako v Foxconnovih obratih v Yantaiju.

Kitajski časnik Oriental Daily News poroča, da več tisoč študentov s Tehnološkega inštituta Xi’an na praksi sestavlja prihajajoči PS4, ki je napovedan za 15. november. Gre za študente informatike, ki so jim obljubili prakso, povezano z njihovim študijem, v resnici pa za tekočim trakom sestavljajo PS4, kot to počno ostali redno zaposleni. Razlika je le v plačilu - praktikanti ga ne dobijo. Izmena traja 11 ur, vmes pa imajo prosto za obroke in dva desetminutna odmora.

Prekiniti prakse ne morejo, saj v tem primeru ne dobijo potrebnih kreditnih točk, tako da praktično ne morejo izdelati letnika. Foxconn zato seveda pravi, da praksa ni obvezna, saj lahko odkorakajo, kadar želijo. So pa v podjetju priznali, da malo pretiravajo z dolžino izmene in nočnim delom. To za študente ni dovoljeno, in zato ga bo Foxconn odpravil, so zapisali v izjavi. Sony se od proizvodnje seveda distancira, saj je Foxconn le njihov pogodbeni partner. Zanimivo pa univerza, ki študente tja napoti, program sodelovanja s Foxconnom celo reklamira in je nanj izjemno ponosna, saj da naj bi študentom dal potrebna praktična znanja.