Gmail, Google Drive, Google+ skupno s 15 GB prostora

Matej Huš

14. maj 2013 ob 13:29:10

Google je napovedal spremembo politike dodeljevanja prostora uporabnikom, ki so morali doslej žonglirati med prostorom na Gmailu, Googlu Drive in slikami na Googlu+. Če so že združili osebne podatke v vseh storitvah, zakaj ne bi imeli še skupnega prostora za shranjevanje? Točno to se bo zgodilo. Odslej naprej bo imel vsak uporabnik na voljo 15 GB prostora, ki se bo delil med vse tri omenjene storitve. To bo zastonj, mogoče pa bo dobiti 100 GB prostora za pet dolarjev mesečno ali 200 GB prostora za deset dolarjev mesečno.

S tem se je Google povzpel na prvo mesto med ponudniki prostora za spletno shranjevanje podatkov (če predpostavimo, da pridno brišemo veliko pošto iz Gmaila, imamo za podatke in slike kar 15 GB prostora). Dropox v osnovni različici ponuja 2 GB prostora, ki ga je mogoče precej nadgraditi s povabili prijateljev in z vesoljsko dirko univerz. Microsoftov SkyDrive nudi 7 GB, Apple iCloud, Amazon Cloud Storage in SugarSync pa vsak po 5 GB.

Google Drive je pridobil še eno uporabno lastnost, in sicer direktno shranjevanje datotek z interneta v oblak. Funkcija deluje v vseh priljubljenih brskalnikih.