ZDA uradno zaprosile za izročitev Kima Dotcoma

Mandi

9. mar 2012 ob 17:08:52

Kot pričakovano, so ameriške oblasti zaprosile za izročitev Kima Dotcoma in še treh soobtoženih v ZDA, da jim bodo lahko sodili za kršitve avtorskih pravic (za pol miljarde dolarjev in več), pranje denarja in hudodelsko združevanje v ta namen.

ZDA so imele z zahtevkom kar nekaj težav, saj novozelandsko-ameriški sporazum o izročanju osumljencev kaznivih dejanj kot pogoj določa očitek kaznivega dejanja, za katerega je zagrožene vsaj 4 leta kazni zapora. Po novozelandski zakonodaji je za kršitve materialnih avtorskih pravic mogoče dobiti do 5 let, vendar je to zgornja meja, zato so na seznam očitkov dodali še pranje denarja in organiziranje kriminalne združbe, kjer je medsebojna pravna asistenca posebej zagotovljena po Konvenciji Združenih Narodov za boj proti organiziranemu kriminalu (glej 16. člen). Prvo zaslišanje je razpisano za 20. avgust, in tam bodo ameriški tožilci skušali dokazati, da je Kim vodil mednarodno kriminalno združbo na nivoju tistih, ki vodijo trgovino s prepovedanimi drogami, ponaredki in belim blagom. V primeru neuspeha bodo njihove možnosti za izročitev bistveno slabše.

Kimu sicer težav ne manjka niti v "domači" Novi Zelandiji. Tožilstvo mu je je zaseglo vse njegovo premoženje - vsaj 50 milijonov dolarjev, vključno z njegovo vilo, kjer so ga januarja po enourni spektakularni policijski akciji tudi aretirali. Do pred kratkim je bil na prošnje ameriške strani tudi v priporu zaradi begosumnosti, kar so 22. prejšnji mesec končno odpravili, ko tožilstvo ni uspelo dokazati, da ima še kje skrita dodatna sredstva za pobeg. Obenem so prišle na plan nekatere podrobnosti iz njegove prošnje za stalno prebivališče (Kim Schmitz je namreč po državljanstvu Nemec), ki ga je dobil konec leta 2010. Na vlogi je navedel pogojni obsodbi za čas življenja v Nemčiji (za vdor v informacijski sistem l. 1994 oz. trgovanje na podlagi notranjih informacij l. 2001), kar ni bil problem, ker sta bili obe kazni po nemški zakonodaji zaradi poteka časa že izbrisani. Bolj problematičen je bil ravno takrat tekoč postopek zoper njega pred Hongkonško borzo, kjer so ga zaradi osmih insajderskih transakcij nekoliko kasneje tudi obsodili na denarno kazen nekaj več kot 1000€. Po novozelandskem zakonu bi mu to preprečilo pridobitev dovoljenja za stalno prebivališče, vendar so mu oblasti priznale izjemo, seveda na podlagi 10 miljonske investicije v vladne obveznice (kategorija Investor Plus). Zdaj številni dvomijo v pravilnost odločitve in zahtevajo revizijo, ta pa bi ga v najhujšem primeru lahko stala domicila. V tem primeru bi postal tujec brez dovoljenja za bivanje in delo v državi, kar bi močno olajšalo in skrajšalo celotni izročitveni postopek. Novozelandsko ministrstvo je sicer povedalo, da se to skoraj zagotovo ne bo zgodilo.

Četudi ga Novozelandci ne bi izročili, mu morajo še vedno soditi, sicer po novozelandskih in ne ameriških zakonih. Kim in soobtoženi sicer vztrajajo, da je zakon na njihovi strani in da bodo na koncu dosegli oprostitev.

MPAA med čakanjem seveda ne počiva; moment mislijo izkoristiti za boj proti konkurenčnemu cyberlockerju Hotfile, ki naj "ne bil nič manj slab od Megauploada". Številni drugi lockerji so iz strahu že zaprli vrata, omejili downloade svojih datotek na izvornega uploaderja, oz. postali zelo ustrežljivi do DMCA takedown zahtevkov.