Ustanovitelj Megauploada po plačilu varščine na prostosti

Matej Huš

22. feb 2012 ob 13:47:33

Novozelandske oblasti so včeraj proti plačilu varščine na prostost izpustile Kima Schmitza, bolj znanega kot Kima Dotcoma, ki je bil ustanovitelj zaprte strani Megaupload in glavni obtoženec v ameriški obtožnici, v kateri upravljavcem strani očitajo masovno kršenje avtorskih pravic in pomoč pri razpečevanju nelegalnih vsebin. S svojim početjem so si pridobili vsaj 175 milijonov dolarjev premoženjske koristi, ki so ga oblasti na Novi Zelandiji, v Hong Kongu in ZDA že zasegle.

Novozelandski sodnik je ocenil, da Dotcom ni več begosumen, saj so mu zasegli vso premoženje, ki bi ga lahko uporabil, da bi pobegnil iz države. Spomnimo, da je bil varščina sprva zavrnjena, a si je sodnik po zadnjih zasegih premoženja in pisni izjavi Megauploadova finančnega direktorja, da Dotcom nima več denarja, premislil. Dotcom, kakor se Schmitzovo ime uradno glasi po spremembi mena, je po izpustitvi povedal, da se najbolj veseli snidenja z družino, od katere je bil odtujen od aretacija 20. januarja. Poudaril je, da se bo boril proti izročitvi v ZDA, kjer mu želijo soditi po strogi ameriški protipiratski zakonodaji, saj je imel sicer v Hong Kongu registriran Megaupload svoje strežnike tudi v ZDA. Dotcom ima nemško in hongkonško državljanstvo, leta 2010 pa je pridobil dovoljenje za stalno prebivanje na Novi Zelandiji.

Poleg Dotcoma ZDA terjajo izročitev še treh njegovih sodelavcev (Bram van der Kolk, Finn Batato in Mathias Ortmann), ki so bili izpuščeni že pred tem. Vsi sedaj čakajo na odločitev novozelandskega sodišča o izročitvi.