Nokia v zadnjem četrtletju pozitivno presenetila

Matej Huš

14. jan 2013 ob 18:18:22

Iz Espooja na Finskem prihajajo nadvse razveseljujoče novice. Po večletnem negativnem trendu se je prodaja Nokie začela povečevati, tako da se propad velikana zdaj zdi precej manj verjeten kot pred nekaj meseci. V zadnjem četrtletju preteklega leta, za katerega še ni konsolidiranih poslovnih rezultatov, so prodali 4,4 milijona pametnih telefonov znamke Lumia.

Spomnimo, da je v drugem lanskem kvartalu Nokia prodala štiri milijone Lumij, v predzadnjem četrtletju pa vsega 2,9 milijona. Zaradi praznične nakupovalne sezone je v obzir treba vzeti tradicionalno boljšo prodajo v zadnjem kvartalu, a številke so vendarle zgovorne. Poleg 4,4 milijona Lumij so prodali še 9,3 milijona pametnih telefonov znamke Asha in 2,2 milijonov pametnih telefonov s Symbianom. Skupno so v zadnjem kvartalu prodali 86 milijonov naprav (pametni telefoni niso ne edino ne najmočnejše Nokiino orožje), kar naj bi v podjetje prineslo okrog 3,9 milijarde evrov prihodkov.

Na kratko to pomeni, da je Nokia v zadnjem četrtletju presegla tudi najbolj optimistična pričakovanja. V podjetju pravijo, da končnih rezultatov še ni, a je njihov oddelek za mobilne telefone posloval pozitivno (končni poslovni izid bo seveda odvisen še od drugih oddelkov in od drugih neposlovnih odhodkov). Znižali so tudi stroške poslovanja, dodaja Stephen Elop.

Uradni poslovni rezultati za zadnji kvartal in celotno leto 2012 sledijo 24. januarja. Pod črto bo leto 2012 najverjetneje negativno, a to niti ni tako pomembno. Če je Nokio z lumio dosegla dovolj velik zagon, potem se za prihodnost vsaj kratkoročno ni bati. Prvi letošnji kvartal bo po pričakovanjih Fincev sicer nekoliko slabši, a to je že običajno. Veselemu decembru pač sledi stiskaški januar.

Takoj po objavi rezultatov (v četrtek) so delnice Nokie poletele za 15 odstotkov, tako da so sedaj na nivojih lanskega aprila. Dolgoročni vlagatelji vseeno ne morejo biti zadovoljni, saj bi morale zrasti za več kot 700 odstotkov, da bi dosegle vrh iz leta 2007. Absolutni vrh iz leta 2000 pa je tako ali tako nedosegljiv.