Nokia tretjič zapovrstjo z izgubo

Matej Huš

19. okt 2012 ob 23:34:53

Tudi tretje letošnje četrtletje je finski velikan Nokia končal z izgubo. Ob koncu tromesečja je čista izguba znašala 970 milijonov evrov, ker je nekoliko več od pričakovanj analitikov, ki so napovedali 600 milijonov evrov izgube, a vseeno skrb vzbujajoče. Znižali so se tudi prihodki od prodaje, ki so upadli za petino na 7,2 milijarde evrov. Nokia tako za poslovanje porablja rezerve iz denarnih sredstev, ki so se v tem četrtletju znižale s 4,2 milijarde na 3,6 milijarde evrov. V enakem obdobju lani je imela Nokia dobiček.

Glavni razlog za klavrne rezultate je pešajoča prodaja telefonov Lumia, na katere Nokia veliko stavi. V predpreteklem kvartalu so jih prodali štiri milijone, v zadnjem pa le še 2,9 milijona. Upe zato zdaj polagajo v prihajajoča telefona Lumia 920 in 820, ki bosta izšla tekom tega četrtletja (še pred vrhuncem božično nakupovalne sezone) in bosta uporabljala Microsoftov sistem Windows Phone. Napovedi sicer niso rožnate, saj Nokia poudarja, da bo prihajajočih mesecev odvisna tudi prihodnost podjetja.

Prodaja navadnih telefonov in prodaja prek Nokia Siemens Networks se je nekoliko povzpela, a to so tudi edine pozitivne vesti. Skupno so prodali 83 milijonov naprav (pametnih in navadnih telefonov), kar je za 22 odstotkov manj kot v enakem obdobju lani. Prihodki od prodaje pametnih telefonov so upadli za polovico na milijardo evrov. Izvršni direktor Stephen Elop pojasnjuje, da so še vedno vidne posledice tranzicije z lastnih sistemov Symbian in MeeGo na Windows Phone, ki bo končana do konca leta.

Nokia je letos izgubila prvo mesto med proizvajalci mobilnih telefonov, saj jo je prehitel Samsung. Letos so napovedali odpuščanja 10.000 zaposlenih, s čimer naj bi do leta 2013 privarčevali milijardo dolarjev, dodatna odpuščanja pa niso izključena. Trenutno v Nokia dela 105.000 ljudi, kar je 23 odstotkov manj kot lani. Delnica podjetja je po objavi rezultatov takoj izgubila osem odstotkov vrednosti.