Google na Irskem svoj podatkovni center zgradil zaradi (tudi) podnebja

Matej Huš

25. dec 2012 ob 23:04:26

Irska je priljubljeno evropsko izhodišče za vse svetovne IT-velikane, ker ponuja številne prednosti: je v Evropski uniji, ima najnižjo stopnjo davka na dobiček z zvezi (12,5 odstotka) ter nasploh ohlapno zakonodajo (ki omogoča irski dvojni sendvič), izobraženo, mlado in, zelo pomembno, angleško govorečo delovno silo ter sedaj po poku nepremičninskega balona spet znosne cene nepremičnin (te so od leta 2007 do danes na Irskem izgubile 50-odstotkov vrednosti). Ima pa Irska še eno prednost, za katero bi celo marsikateri Irec rekel, da je pomanjkljivost. Irska je za evropske razmere hladna in namočena dežela. Za računalnike je to dobro.

Računalniki ustvarjajo veliko toplote; pravzaprav vse, kar ustvarijo, naposled konča kot toplota. Podatkovni centri se zato grejejo in hlajenje ni niti enostavno niti poceni. Dan Costello, ki je v Googlu zadolžen za podatkovne centre, pojasnjuje, da je irsko podnebje odigralo zelo pomembno vlogo pri izbiri države, ki bo gostila njihove evropske podatkovne centre. Zaradi ugodnega podnebja in s pametnim dizajnom so uspeli porabo električne energije, ki odpade na hlajenje sistemov, znižati na 12 odstotkov vse porabljene elektrike. Ali z njegovimi besedami: "Ni tako preprosto, da bi samo odprli okna, ni pa daleč od tega."

Tudi zaradi podnebja je tako v jugovzhodnem delu Dublina (južno od reke Liffey) zrasel Silicijev dok po zgledu ameriške Silicijeve doline. Tam, v poštnih conah Dublin 2 in 4, imajo svoje prostore Google, Twitter, Facebook, Zynga, LinkedIn, Hewlett-Packard, Dropbox in Amazon, če naštejemo le najbolj znane najemnike. V tej četrti, ki se lahko povsem enakovredno meri tudi z berlinsko Silicijevo alejo (Silicon Allee) ali londonskim Silicijevim krožiščem (Silicon Roundabout), krize sploh ni več čutiti. Kratek sprehod naokoli sicer pokaže realnost. Že v sosednji poštni coni ima le 13 odstotkov pisarniških prostorov najemnike, drugod zeva praznina, ki jo je pustil za seboj nekdaj rjoveči keltski tiger. A Irska se pobira.

Vrnimo se k vremenu. Google ima včasih pač čudne utemeljitve in svojstvene načine zabave (za Nortelove patente so neuspešno ponudili pi (3,14159) milijard dolarjev, svoj rojstni dan praznujejo, ko se jim zazdi itd.), zato bi tudi tale vremenska lahko sodila v isti koš. A ima to pot v sebi precej resnice. Irska ima pač srečo, da ima precej zaželenih karakteristik (glej uvod), med katerimi je tudi podnebje. Zeleno je sedaj moderno in postavljanje računalnikov v mrzlih krajih je bolj zeleno kot mučenje klimatskih naprav sredi Los Angelesa. Tudi Islandija je odkrila to nišo in ponudila poceni elektriko (gejzirji, termalna voda) in zelo nizke temperature (hladno oceansko podnebje), da bi privabila podatkovne centre. BMW je že šel tja. Vreme pa seveda ni vse. Če bi bila po nekem naključju v Sloveniji povprečna temperatura 15 stopinj nižja, Google ne bi samo zaradi tega drl sem.