Na Irskem preveč podatkovnih centrov

Matej Huš

4. maj 2022 ob 22:14:39

Na Irskem, ki je ena izmed najbolj priljubljenih evropskih destinacij za postavljanje podatkovnih centrov, ti že porabijo več energije kot vsa gospodinjstva na podeželju skupaj. Irski statistični urad je izračunal, da se je v minulem letu poraba električne energije za napajanje podatkovnih centrov v državi povečala za tretjino. Skupni delež v porabi električne energije pa se je od leta 2015 do lani povečal za skoraj trikrat s 5 na 14 odstotkov. Podeželska gospodinjstva so porabila 12 odstotkov, urbana gospodinjstva pa 21 odstotkov vse električne energije.

Skupno se na Irskem poraba električne energije povečuje predvsem zaradi novih podatkovnih centrov, še ugotavljajo. Razlog so tako novi centri kakor tudi nadgradnje obstoječih. Na Irskem so se resneje začeli ukvarjati s porabo energije za podatkovne centre zaradi nevarnosti, da ne bodo dosegli podnebnih ciljev. Poizkušali so celo z moratorijem na gradnjo in priklop novih, a je lani Komisija za javne storitve zavrnila uvedbo moratorija, a s pridržkom, da ga lahko v prihodnosti. V okolici Dublina pa moratorij velja, ker je tam pomanjkanje energije tolikšno, da ni možno zagotoviti priklopa novih velikih odjemalcev.

Prepoznali so znatno tveganje za zagotavljanje preskrbe države z električno energije, če se bo trend nadaljeval. Eirgrid, irski upravljavec prenosnega omrežja, ocenjuje, da bo do konca desetletja samo za podatkovne centre šla tudi tretjina vse proizvedene električne energije na Irskem.